След разисквания депутатите възложиха на министъра на енергетиката до 30 юни 2018 г. да внесе конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

В това число - и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице. "За" гласуваха 137 депутати, нямаше "против" и "въздържали се".

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, след като изслуша дебатите по темата, изрази благодарност за демонстрирания консенсус по важните за сектора въпроси.

"Предишният и сегашният кабинет "Борисов", когато става въпрос за ядрена енергетика и АЕЦ "Белене", работи единствено в интерес на българските граждани. Правилната посока е да търсим консенсусно решение, което да е в интерес на българите за поколения напред", каза Петкова.

Един от съвносителите на предложението - Делян Добрев, заяви, че сега не се взема решение дали да се стори или не централата. Днешното решение не изключва нито една опция за правителството - както строителството на централата, така и евентуалното изграждане на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" или продажбата на оборудването на "Белене". Добрев каза, че е нужна пътна карта с различни варианти.
 
Таско Ерменков напомни за историята на проекта "Белене" и вложените в него средства, като отбеляза, че въпросът за него е свързан и с националната сигурност. Ерменков напомни за един от изводите в доклада на БАН по проекта, че най-лошият сценарий за "Белене" е нищо да не се прави, защото това би било загуба на досега вложения ресурс.

Нужно е "отпушване" на процеса по решение на казуса "Белене", забатачен много години, довел до това да имаме оборудване и площадка без яснота какво да се прави занапред, каза Ерменков.

По думите му държавата заслужа модерна енергетика и общо решение, което да позволи този проект да бъде реализиран.

Рамадан Аталай посочи, че е нужна стратегия за енергетиката, в която да бъде очертано окончателно как тя ще се развива. ДПС са загрижени за цялостното развитие на енергетиката, каза депутатът. Той изрази учудване от промяната на позицията на ГЕРБ по проекта.

Делян Добрев изтъкна, че ГЕРБ не са променяли позицията си и винаги са декларирали желание проектът да се реализира без държавни гаранции и финансиране. Държавата е дала досега над 3 млрд. лева и повече пари и гаранции не трябва да дава, заяви Добрев.

Павел Шопов посочи, че решението за спирането на проекта е било несуверенно взето от НС. По думите му, сегашното решение вече е суверенно взето от партиите на България.