НЕК ще внесе своя иск в арбитражния съд в Женева, след като до момента няма обявено намерение от "Атомстройекспорт" да оттегли своя съдебен иск в размер на 58 млн. евро, посочиха от българската компания, на които се позова БТА.

Проблемите между двете компании са сериозни и ако не може да се постигне договореност, то те ще се решават от съдебните органи, коментираха от НЕК.

В момента представители на Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт" преговарят за придобиване на старото оборудване на площадката, съхранявано там от 1991 г.,  и което не може да бъде интегрирано в проекта за строеж на новата централа. НЕК не приема аргументите на руската компания, с които тя отказва да изкупи старото оборудване.
Според Националната електрическа компания Рамковия договор с "Атомстройекспорт" определя, че руската фирма трябва да придобие оборудването, което се намира в АЕЦ "Белене" и не подлежи на интегриране в новия проект за изграждане за обща стойност 205 милиона евро.

От руската компания “Атомстройекспорт“ (АСЕ) пък съобщиха, че са готови да предложат на НЕК различни варианти за решаване на проблема със старото оборудване на АЕЦ “Белене“, но само в контекста на реализацията на основния проект за изграждането на централата. Това стана ясно от съобщение на АСЕ, която обяви, че преговорите за старото оборудване са стартирали от днес, предаде Медиапул.
Повод за преговорите са претенциите на НЕК към "Атомстройекспорт"
по рамков договор за изкупуване на това оборудване на обща сума от 61 милиона евро.
В началото на месеца стана ясно, че в НЕК е получено писмо от "Атомстройексторт", с което се предлагат преговори по иска, който руската компания подаде в Арбитражния съд в Париж.

В момента НЕК разглежда възможността да задължи "Атомстройекспорт" да придобие оборудване, което не е включено в подписаните допълнения към рамковия договор, изтъкнаха от руската компания. Общата му стойност се оценява от българска страна на 40,2 милиона евро и е основа за възможен иск на същата сума, ако НЕК се обърне към арбитражния съд в Женева, се отбелязва още в прессъобщението на "Атомстройекспорт".

Независимо че конфликтът около изграждането на АЕЦ "Белене" се изостри, Русия и България решиха да продължат преговорите и да формират работна група, която предстои да проучи възможностите за финансиране на проекта. Засега обаче "Атомстройекспорт" не е оттеглил иска си към българската страна, която дължи 58 милиона евро на руската компания, отбеляза в началото на седмицата руският в. "Комерсант", припомня БТА.

Основните претенции на България са насочени тъкмо към финансовата част на проекта на "Атомстройекспорт". След като основният инвеститор - германската Ер Ве Е (RWE), се изтегли от проекта през 2008 г., а НЕК не успя да намери друг партньор, който да финансира строежа. Русия предложи кредит, който би дал възможност да се започне работа по проекта, но България не се съгласи. Освен това, властите на страната настояват да бъде намалена цената на АЕЦ - "Росатом" заявяваше, че е готов да построи "Белене" не по-евтино от 6,3 милиарда евро, писа всекидневникът.
Той припомня, че НЕК сключи договор с британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC), която да представи финансова оценка на проекта.