Те бяха отменени в рамките на "ядрената сделка" с Ислямската Република, коментира РИА Новости.

Както е известно, Тръмп категорично не харесва тази сделка.

"Има два варианта на действие: или да се оправят ужасните недостатъци на сделката, или САЩ излизат от нея", заяви Тръмп.

Американският президент даде максимален срок от 4 месеца (тоест до следващата дата, на която трябва да се решава въпросът за възобновяването на санкциите) за "поправка" на отдавна сключеното споразумение. Освен това Тръмп даде да се разбере, че може и да не чака толкова много.

Тръмп може да излиза още сега, тъй като едва ли американският президент ще успее да "поправи" договора.

Трябва да е ясно, че това е едно много изгодно за американците съглашение. Според абсолютното болшинство експерти, то няма да позволи на Иран в обозримо бъдеще да създаде ядрено оръжие, най-вече защото Иран няма да разполага с високообогатен уран.

За 15-годишен период на Техеран е наложено ограничение на производството на обогатен уран - 3.67% /напълно достатъчно за реактори и изследователски цели, но недостатъчно за ядрено оръжие/.

Всички притежавани до момента запаси от оръжеен уран Иран е длъжен или да обедни до прословутите 3.67 процента, или да ги унищожи. В продължение на 10 години иранците могат да използват за обогатяване само 5000 центрофуги от общо 19 000, с които разполагат.

Освен това "ядрената сделка" поставя определени ограничения на изследването на атома в Техеран.

Но най-главното е, че МААЕ разполага с всички необходими права за контрол на изпълнението от страна на Иран на неговата част от договора.

В докладите на наблюдателите до момента се изтъква, че Иран спазва всички условия.

Политолозите се надяваха, че успешното прилагане на сделката ще стане първа крачка по пътя на пълноценното интегриране на Иран в световната икономика, стабилизиране на отношенията му със Запада и моделиране на ситуация, при която даже и след свалянето на всички ограничения, Техеран няма да счита за нужно да създава ядрена бомба.

На Тръмп обаче явно не му е нужна нито спокойна ситуация, нито приключване на ядрената криза.

Във Вашингтон са недоволни от засилването на потенциала на Ислямската Република. В Техеран сега жънат геополитическите плодове от победата в сирийската кампания, усилват позициите си в Леванта  /говори се за създаване на собствени бази в региона/. Свалянето на санкциите и ръстът на инвестициите доведоха да 12-процентен ръст на икономиката през 2017 година.

Поради това Тръмп /в съюз със Саудитска Арабия и Израел/ се насочва към пълномащабно сдържане на Иран и последваща смяна на властта в Техеран. Той е готов да използва всички възможни инструменти за това в т.ч. и сключеното ядрено съглашение.

В частност Тръмп е недоволен от това, че ограниченията засягат само ядрените разработки. Той има намерение да допише текста с ограничения и забрани в други области. Например, в ракетната - Техеран според Тръмп трябва да прекрати изстрелването на ракети.

Освен това Тръмп иска да разпространи инспекциите на МААЕ не само на ядрените, но и на конвенционалните военни обекти.

САЩ освен това настояват всички временни ограничения да станат постоянни - т.е. напълно да се забрани на Техеран да развива своя ядрена програма.

Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф вече заяви, че неговата страна няма да се съгласи на никакви изменения на ядрената сделка.

Поради това е твърде вероятно след 4 месеца /или по-рано/ Тръмп да излезе от споразумението, нанасяйки по такъв начин още един сериозен удар по американските позиции в света. Това ще бъде изолация на САЩ, а не на Иран.

Всички останали страни - членки на "ядрената сделка" /Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия/ са категорично против нейното прекратяване,тъй като вече има сключени многомилиардни търговско-инвестиционни съглашения с Техеран.