Само от началото на тази година броят им е достигнал рекордните 1800 души. Данните са обнародвани от правителственото издание „Федерал регистър”.

Фактът, че през последните четири години броят на напускащите САЩ се е увеличил осем пъти, говори сам по себе си, коментира руският вестник "Российская газета",  цитиран от "Фокус".

Според официалните данни през 2008 г. американския си паспорт доброволно са върнали едва 235 души. Но през 2009 те вече са 743-ма, а през 2010 г. скъсват с американското гражданство вече 1485 души.

Неприятната за властите тенденция, която е далеч от широко рекламирания имидж на САЩ като „страната, в която всички искат да живеят”, е преди всичко по финансови съображения.
Не е тайна, че САЩ са практически единствената държава в света, която задължава гражданите си да й плащат данъци, независимо къде живеят.
В следствие на това приблизително 6-милионната американска диаспора в чужбина плаща данъци, както и в страната на пребиваване, така и у дома.

Междувременно се разбра, че за първи път през последните 40 г. нетната имиграция (с отчитане и на връщащите се) на мексиканци към САЩ е паднала почти до нула, стана ясно междувременно. През последните 40 г. около 12 млн. мексиканци са емигрирали в САЩ, за да търсят по-добър живот, съобщава БГНЕС . С всяка измината година броят им е нараствал в сравнение с предишната - и така до 2007 г., когато тенденцията се обръща (отчитат се и връщащите се в Мексико). Броят на емигриращите започва да намалява, за да достигне нула през 2011 г.

Феноменът е резултат от множество фактори - спад на пазара на труда в САЩ, засиления граничен контрол и увеличаването на депортиранията на нелегално пребиваващите.