Белият дом заяви, че с изказването си за мюсюлманите Доналд Тръмп се дисквалифицира за президентския пост, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Републиканските претенденти за президентската кандидатура трябва веднага да заявят, че не подкрепят Тръмп за президент. Кампанията на Тръмп от месеци "е с качеството на исторически боклук", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Изявленията му са обидни и отровни, добави той.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че изявления като тези на Доналд Тръмп не са конструктивни в борбата с джихадистката "Ислямска държава".

Американският министър на вътрешната сигурност Джей Джонсън каза, че идеята на Тръмп е не само обидна, но ще навреди на сигурността на САЩ, като подкопае усилията за добри отношения с мюсюлманската общност.

Британци определиха Тръмп като "по-зъл от Волдемор"

От премиера Дейвид Камерън до авторката на "Хари Потър", мнозина видни британци разкритикуваха днес предложението на Доналд Тръмп да се забрани на мюсюлманите достъп в САЩ, предаде Франс прес.

Камерън заяви, че е напълно несъгласен с предложението на Тръмп, което според него е "вредно, безплодно и способно да всее раздор в обществото", заяви говорител на премиера.

Кметът на Лондон Борис Джонсън окачестви като "пълна идиотщина" и "смехотворно" изказването на Тръмп, че някои квартали на британската столица били толкова радикализирани, че полицаите там се страхували за живота си.

"Единствената причина да избягвам някои квартали на Ню Йорк е реалната опасност да попадна на Доналд Тръмп", добави кметът.

Джоан Роулинг, създателка на литературния герой Хари Потър, също избра хумора в реакцията си на думите на Тръмп.
"Какъв ужас. Дори Волдемор (злият магьосник в сагата за Хали Потър) изобщо не може да се мери с такава злост", писа тя в Туитър.

Социалните мрежи "гръмнаха"

Изказването на Доналд Тръмп разпали яростни реакции в социалните медии, предаде Ройтерс. Извън САЩ има около 4,2 негативни коментара за Тръмп за всеки положителен, според данни на аналитичната платформа Zoomph. В САЩ съотношението е 3,2 към 1.

Мненията за републиканския претендент за президентска номинация силно са се влошили до средно 12,3 негативни спрямо 5 преди изказването му, сочат данни на Томсън Ройтерс.

Мюсюлмани в Пакистан и Индонезия го порицават като фанатик, разпространяващ насилие.

"Доналд Тръмп направи Америка опасна. Няма нужда да печели (изборите - бел. ред.), за да превърне САЩ в нацистка Германия", пише потребителка в Туитър от Индонезия.

"Да кажем, че на Тръмп бъде забранено да пътува до Европа. . . завинаги", призовава европейски потребител.