"След като проучих с внимание съществуващите варианти, реших, че най-добрият път е държавата да не събира повече, нито да съхранява тези данни без ясни правила", съобщи той в комюнике, цитиран от Франс прес и БТА.

Документът съдържа подробности за законопроект, който държавният глава възнамерява да внесе в Конгреса.
Метаданните би трябвало да остават при телефонните оператори, предлага Обама.

Той даде да се разбере, че иска да сложи край на програмата за следене на телефонните разговори, разкрита от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, като в същото време запази капацитета на разузнавателните агенции да засичат евентуални телефонни обаждания на заподозрени терористи.

Според предложението на Обама, което трябва да бъде одобрено от Конгреса, властите ще трябва да получават разрешение от съдия от таен съд, за да имат право да поискат от телефонните оператори детайли за обаждания от конкретен телефонен номер - продължителност на съответния разговор, точен час, номер, с който се е свързал, но не и запис на самия разговор.
Предвидено е само едно изключение - при спешна необходимост във връзка с националната сигурност.

"Този подход ще ни позволи да получаваме полезна информация за нашите разузнавателни нужди, като едновременно с това бъде засилено доверието на хората в начина, по който информацията е събирана и съхранявана", обобщава Обама.

В очакване Конгресът да гласува законопроекта, правителството на САЩ ще поиска от съдебната система да удължи с 90 дни дейтвието на сегашната програма за следене на телефонните разговори.

През януари президентът на САЩ обяви забрана на шпионажа срещу лидерите на близки приятелски и съюзнически страни и ограничаване на американските програми за следене. Това стана, след като се разбра, че подслушвана е била дори германският канцлер Ангела Меркел, без той да знае за това.

Барак Обама е в Рим. Днес той бе приет във Ватикана от папа Франциск.