Първоначално бе предвидено Вашингтон да се оттегли от военните действия срещу Либия в събота и американската роля да поемат Великобритания, Франция и други съюзници от НАТО, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Според съобщение на говорителката на НАТО Оана Лунджеску заради лошите атмосферни условия през последните няколко дни Северноатлантическият съюз е поискал САЩ да удължат до понеделник участието си в операцията.
Американските бойни самолети ще продължат да извършват нападения срещу сили на Кадафи и обекти в Либия до довечера. 

Същевременно най-малко двама от синовете на либийския лидер предлагат преход към демократична система, който предвижда техният баща да се оттегли от властта, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от АФП. Позовавайки се на анонимен дипломатически източник и на либийски представител, запознати с плана, американският всекидневник посочва, че преходът ще се ръководи от Сейф ал Ислам Кадафи.

Но въпросният мирен план подчертава и различията между синовете на Кадафи - докато Сейф и Саади клонят към западния стил на икономическо и политическо отваряне, други двама - Хамис и Мутуасим, са определено хардлайнери. Хамис ръководи страховита милиция, която се занимава с потискане на вътрешни размирици. Мутуасим, който е съветник по националната сигурност, е смятан за конкурент на Сейф да наследи властта от баща си. Докато Саади - футболист, военен и бизнесмен - твърдо подкрепял плана.

Не е ясно дали самият Кадафи е съгласен с идеята на синовете му - Сейф и Саади, макар че едно лице, близко до синовете, казва, че либийският лидер е склонен да си отиде, допълва вестникът.

Снощи пък гръцкият премиер Георгиос Папандреу се срещна със заместник-министъра на външните работи на Либия Абделати Обейди, съобщи гръцката държавна телевизия, цитирана от "Фокус". Според информацията на медията, премиерът на Гърция е получил писмо от Муамар Кадафи, но съдържанието му не е известно. 

Междувременно от МВнР призоваха българските граждани, които все още пребивават в Либия, да напуснат страната. Днес в пристанището на Триполи ще акостира украинският десантен кораб "Константин Олшански". Капацитетът на кораба е около 500 души.

МВнР предупреждава, че това вероятно е последната възможност за организирана евакуация от Либия. Българите, които искат да напуснат страната, трябва да се свържат с посолството ни в либийската столица на адрес:

5-7, Salma Ben Al Ukua St, Tripoli
Централа: + 218 21 360 9988, + 218 21 360 5625
Факс : +218 21 3609990
Румен Петров, временно управляващ Посолството: + 218 (0) 91 447 1661
Евгени Паралингов : + 218 (0) 92 527 37 45.

Последна актуализация в 10.41 ч.