Това съобщи министърът на правосъдието и за правата на човека в Преходния национален съвет Мохамед ал Алаги.  Той не разкри нито кога е задържан синът на Кадафи, нито при какви обстоятелства, само уточни, че е в добро здраве.

На пресконференция в Триполи командирът на "операциите на революционерите от Зентен" Башир Таиб информира, че неговите хора са заловили Сейф ал Ислам с трима от сътрудниците му в района на Убари. Той ще бъде прехвърлен в Зентен, на 170 км югозападно от Триполи, добави Башир Таиб, като уточни, че Преходният национален съвет, който сега отговаря за страната, трябва да реши дали Сейф ал Ислам да бъде предаден на Международния наказателен съд (МНС), предаде БГНЕС.

По-късно говорител на преходното правителство на Либия заяви, че Сейф ал Ислам Кадафи, който беше арестуван от бивши бунтовници в южната либийска пустиня, ще бъде съден в страната и няма да бъде предаден на Международния наказателен съд в Хага, съобщи Ройтерс. "Това е последната глава от либийската драма", заяви пред агенцията министърът на информацията Махмуд Шамам. "Ние ще го изправим пред съда в Либия и той ще бъде съден от либийския закон за неговите престъпления", добави министърът.

Като реакция на това шефката на дипломацията на ЕС Катрин Аштън призова либийските власти да си сътрудничат с Международния наказателен съд (МНС) за съдебния процес на заловения по-рано днес син на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Сега либийските власти трябва да гарантират, че Сейф ал Ислам ще бъде съден съобразно принципите на справедлив процес и при пълно сътрудничество с МНС", който го издирва за престъпления срещу човечеството, се казва в изявление на Аштън.

Международни правозащитни организации призоваха Сейф ал Ислам да бъде съден в Хага, защото се безпокоят за сигурността му след смъртта на Муамар Кадафи, който беше убит малко след като бе заловен от бунтовници миналия месец, отбелязва АП.

НАТО заяви, че гласува доверие на либийските власти и на Международния наказателен съд и се надява след ареста на Сейф ал Ислам, който бе издирван за престъпления срещу човечеството, правосъдието да следва своя ход.

Британският премиер Дейвид Камерън също призова либийските лидери да осигурят справедлив процес в съответствие с международните стандарти.

Тридесет и девет годишният Сейф ал Ислам, представян за потенциален наследник на баща си Муамар Кадафи, дълго време даваше вид, че иска да модернизира страната си и да нормализира отношенията със Запада. Но след като през февруари избухна бунтът, той непрекъснато правеше войнствени изявления и се бореше със зъби и нокти за спасяването на режима на своя баща.

От 27 юни 2011 г. срещу него има издадена заповед за арест от МНС за престъпления срещу човечеството. Той е обвинен, че е играл ключова роля в прилагането на план, замислен от баща му, за смазване с всички средства на народното въстание.

Конфликтът приключи на 23 октомври, когато Преходният национален съвет обяви пълното освобождаване на страната. Това стана три дни след смъртта на Муамар Катафи, убит при пленяването му в Сирт от бойци на Преходния национален съвет.

Заповед за арест има и срещу зетя на Кадафи
, бившия началник на разузнавателните служби Абдала ал Сенуси. Според източници от нигерските и малийските служби за сигурност от края на октомври Сенуси се укрива в Мали.

Сейф ал Ислам не се е появявал на публично място от нощта на 22 срещу 23 август, когато се твърдеше, че е пленен от бунтовниците, а той уверяваше чуждите журналисти, че всичко е наред в Триполи. Това стана часове преди падането на щаба на Кадафи в столицата. На 9 ноември прокурорът на МНС Луис Морено-Окампо увери, че арестът му е въпрос на време и че е имал контакти чрез посредници със Сейф ал Ислам за евентуалното му предаване.

Другите трима братя на Сейф ал Ислам бяха убити по време на конфликта – Сейф ар Араб при бомбардировка на НАТО през април, Хамис в боевете след падането на Триполи в края на август и Муатасим след залавянето му в Сирт на 20 октомври.

Другите деца на бившия лидер намериха убежище в съседни страни: Мохамед, Ханибал и Айша в Алжир заедно със Сафия, вдовицата на лидера, а Саади в Нигер.