Взривът късно снощи е бил дело на 27-годишен кандидат за убежище от Сирия, чиято молба е била отхвърлена, уточни баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман.

"Истинско ислямистко нападение"

Говорител на полицията заяви, че загиналият мъж е бил с раница и вероятно е пренасял взривно устройство, действайки сам, съобщи БТА.

Експлозията станала пред ресторант в Ансбах, наложила се евакуацията на над близо 2500 души от провеждащия се наблизо музикален фестивал "Ансбах оупън". Преди това сириецът се опитал да отиде на фестивала, но не бил допуснат, защото нямал билет.

"Не знаем дали този мъж е планирал просто да се самоубие, или е възнамерявал да убие и други", каза първоначално Херман според АП.

По-късно обаче министърът изрази мнение, че експлозията в Ансбах е ислямистко нападение.

"За съжаление смятам, че е много вероятно да става дума за истинско ислямистко самоубийствено нападение", заяви Йоахим Херман пред ДПА.

Виж снимки >>

Мъжът е правил опити за самоубийство и е бил лекуван в психиатрична клиника. Въпреки че са му отказали убежище, властите са му позволили да остане в Германия заради ситуацията в родната му страна.

Четвърта атака

Експлозията в Ансбах е четвърто нападение в Германия само за седмица. Всичките бяха извършени в Бавария от млади мъже с азиатски произход.

Кандидат за убежище от Сирия уби вчера жена с мачете и рани двама души град Ройтлинген. Девет души загинаха в петък в Мюнхен, когато 18-годишен германец от ирански произход откри огън.

Петима са ранените ранени близо до град Вюрцбург, при нападение с брадва във влак, извършено от 17-годишен афганистанец, кандидат за убежище и поклонник на "Ислямска държава".

Арестуваха съучастник на убиеца от Мюнхен

Полицията в Германия арестува вчера 16-годишен афганистанец, заподозрян във връзка убийството на девет души в Мюнхен, извършено в петък от 18-годишен стрелец, предадоха нощес Ройтерс и БТА.

Младежът е заподозрян, че вероятно е знаел за плановете на нападателя, който се застреля след масовото убийство.

Разследват афганистанеца и заради пусната във "Фейсбук" покана за среща в кино до мюнхенската централна гара. Не е ясно дало за мястото на срещата също е бил готвен атентат.

"Има подозрения, че 16-годишният е мълчалив съучастник в атаката", съобщи полицията. Той е бил арестуван от отряд полицейски командоси в апартамент в Мюнхен.

Самият убиец е 18-годишен германски гражданин от ирански произход на име Давид Али Сонболи. Той е бил психически нестабилен, обсебен от мания за масови убийства, но не и от ислямистката идеология.