След разговори с представители на Американския еврейски комитет и експерти от сферата на сигурността германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих заяви, че подкрепя забраняването на организацията в Европа, посочва изданието.

Ако се потвърди, че Хизбула е замесена във взривяването на автобуса в България миналата година, при който загинаха петима израелски туристи, ще има силен довод за добавяне на ливанското движение в списъка, каза говорител на Фридрих.
 
Министерството на външните работи на Германия заема сходна позиция.

Франция обаче силно се противопоставя на забрана на Хизбула в целия ЕС, защото няколко от министрите в ливанското правителство принадлежат към движението, отбелязва изданието. В Европа само Холандия определя Хизбула като терористична организация, а Великобритания включва в "черния списък" само военното й крило.

Преди дни в Брюксел българският премиер Марин Райков пък заяви, че София ще предостави още доказателства, че групировката Хизбула е планирала атаката в Бургас, но няма да поиска включването й в списъка на терористичните организации.