Валентин ще остане в ареста за 72 часа, съобщи заместник-районният прокурор Руси Алексиев.
Той учи в софийската Строителна гимназия и беше задържан часове, след като заедно със свои приятели нанесе побой на 16-годишния Андрей в столичния квартал "Лозенец".
Момчето бе настанено в реанимацията на "Пирогов", след като хирурзите извадиха единия му бъбрек и установиха тежки увреждания на далака. Днес от болницата съобщиха, че състоянието на Андрей продължава да е тежко, а белият му дроб също има наранявания.

По първоначални данни случилото се е заради стар конфликт между двете училища.
Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова обаче категорично отрече да съществува такава вражда, предаде БТА. "Това не е конфликт между двете училища, а по-скоро е конфликт между самите ученици", заяви Дамянова и допълни, че това е вторият подобен случай за месеца, а училищните екипи не са предприели навременни действия за предотвратяването им.

По думите й в строителната гимназия от дълго време има проблеми между самите ученици, а психолозите от националната мобилна група към Министерство на образованието днес са в училището. "Няма как да търсим отговорност от двете училища, тъй като инцидентът не е станал вътре в тях", каза заместник-министърът на образованието. Тя съобщи, че от началото на тази учебна година е създадена национална мобилна група от психолози, която има за цел да "реагира при кризи", но и да подпомага училищата, в които няма достатъчно квалифицирани психолози и педагогически съветници.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък заяви, че в 35-то училище има поставени 11 видеокамери, има и жива охрана, но инцидентът, при който пострада ученик е станал извън територията му.
Днес се е състояла и среща на кмета на квартал "Лозенец" Любомир Дреков с полицията и е договорено засилено полицейско присъствие в края на учебния ден, което Йорданка Фандъкова ще настоява да има във всички училища на територията на града.

Същевременно полицията продължава да издирва останалите участници в жестокия побой над 16-годишния Андрей.