Това съобщиха пред журналисти вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и президентът на КНСБ Пламен Димитров на излизане от заседанието на Тристранния съвет.
Предложението на Дянков тя да се повиши от 1 май е с аргумента, че има притеснение у някои от работодателите, които искат да видят първото тримесечие и да преценят как ще се отрази новата минимална заплата върху бизнеса и заетостта, обясни Димитров, цитиран от БГНЕС.
 
Той каза, че при всички случаи увеличение ще има, тъй като постановлението на Министерския съвет за увеличението на минималната работна заплата и новия праг на бедност от 236 лв., при сегашен 211 лв., вече са съгласувани и се очаква решение по тях в сряда, предаде БТА.
Манолов пък обясни пред журналисти, че министърът е обосновал предложението си с това, че 1 май е много хубав празник и е подходящ точно тогава да бъде увеличена минималната заплата. 
Според нас и 1 март е много хубав празник, каза Манолов. 

Синдикатите настояваха увеличението на минималната заплата на 290 лв. да е още от 1 януари. Според КНСБ 118 446 души в страната работят на минимална работна заплата.

Във връзка с разискваните глоби за работници без трудов договор президентът на КНСБ коментира, че ако има санкция за наетите, тя трябва да бъде предхождана от "криминализиране на укриването от неплащането на вноски от работодателя". Според Димитров санкцията към наетия трябва да бъде минимална.

И работодателите, и наетите трябва да носят в различна степен отговорност за липсата на трудов договор, каза председателят на КРИБ Огнян Донев на излизане от заседанието.
Работодателят трябва да носи отговорност в по-голяма степен, защото разполага с по-големи финансови средства, но също и наетият, който сам може да е предложил да не бъде осигуряван, смята той.  

Повечето синдикални и работодателски организации не искат да има критерии по преброяването им, а да се запази статуквото, каза още Донев.
Становището на КРИБ е, че диалог не може да се води с такъв голям кръг участници, които не представят в еднаква степен интересите и на заетите, и на работодателите.

Председателят на КРИБ заяви в отговор на журналистически въпрос, че подкрепя окрупняването на работодателските организации.
Донев съобщи, че дискусиите по критериите за преброяването на синдикалните организации и на работодателите, дискутирани днес, ще продължат в понеделник.