Екологът настоява да се установи кой плаща разходите за ловните експедиции и принадлежностите на Първанов. Освен това - дали те се покриват от спонсор или от държавния бюджет и, ако финансирането е частно, поемал ли е държавният глава определени ангажименти към "спонсорите", осигуряващи скъпото му хоби, предаде Медиапул.

Депутатите са единодушни, че не са открили данни за корупция. Заради новоизбраната днес Държавна комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, казусът вече не е в техните правомоция и няма да се произнесат по него.

Депутатите от антикорупционната комисия са разгледали сигнала, тъй като процедурата е стартирала преди днешния избор на комисията. Депутатът Валентин Николов  съобщи, че е поискано становище от президента Георги Първанов, въпреки че по Конституция държавният глава не подлежи на контрол от други държавни институции.

В изпратения до президентството отговор до комисията се посочва, че държавният глава няма трофей от архар, а другите му трофеи са регистрирани според изискванията на закона. Държавният глава отрича твърдението на еколога, че всяка от ловните пушки, с които упражнява скъпото си хоби, е на стойност над 50 000 лева. Той казва, че според оценка на експерти пушката, която притежава, е десет пъти по-евтина.

От "Дондуков" 2 твърдят още, че Първанов не е убил 20 глигана в резервата "Белене“ и не е ловувал елени в Тервел. Във варненското село Долище обаче е убил глиган, като е заплатил трофея със собствени средства и посочва номера на съответния документ.

В заключение държавният глава посочва, че т.н. сигнал на Стефан Аврамов се базира на анонимни информации и твърдения с характер на клюка.

Депутатите са решили, че няма да препращат сигнала срещу държавния глава до други институции, включително и до новоизбраната Държавна комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Хобито на президента привлече особено внимание, след като се разбра за бракониерския му лов на 7 ноември 2008 г. в резерват в Узбекистан. Информацията за лова бе разпространена от кореспондента на сайта ferghana.ru в Ургенч Сергей Наумов, припомня Медиапул.
Журналистът Сергей Ежков също потвърди информацията за лова в интервю дадено по телефона за базирания в Лондон сайт Kafene.net.
Бракониерският лов се появи в бюлетина на международната работна група по дивите кози към "Международния съюз за защита на природата" (IUCN) за септември 2009 г.
Заместник- директорът на Нуратинския държавен резерват потвърди, че на 7 ноември 2008 г българският президент е посетил резервата и даде нови подробности - в района на главния планински връх Хаят Баши той причакал два архара, подгонени от служители на резервата, и застрелял един от тях.

Досега Първанов е коментирал лова в Узбекистан само с лаконичното "Не съм убил архар". Наскоро обясни още, че няма екзотични трофеи и упражнява своето хоби единствено на територията на страната.

Първанов се похвали също, че отглежда вълк, а проверка на РИОСВ установи, че той не е нарушил закона, вземайки вълка в резиденция "Бояна". От обясненията на инспекцията стана ясно, че животното Зорница е "държавна собственост“, която се намира в нещо като "командировка“ от ловно стопанство "Витиня” в резиденция "Бояна“. Затова не се налагало дивото животно да бъде регистрирано в екоинспекцията.