Днес тя свидетелства в процеса за потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро, който продължава в съда в Охрид, предаде БТА, цитирана от Днес+. Български туристи били насядали дори по масички на панорамния етаж. Никой не ги е броил колко са и никой не ги предупредил да не се разхождат по време на курса към манастира "Св. Наум", каза още Георгиева.

По думите на оцелялата жена на борда на кораба "Илинден" е имало над 50 души. 25 човека са били седнали на двете панорамни пейки на горната палуба на кораба, а други 8 - на масичката между двете пейки.

Както Стоянка Георгиева, така и Мария Павлова разказаха, че никой не е обяснявал на туристите как да се разпределят при пътуването, никой не е давал инструкции за безопасност, за спасителни пояси и жилетки също не е споменавано.

Павлова стояла на предната палуба на кораба заедно с още петима пасажери, сред които и нейният удавил се съпруг. Още 4-5 души, по думите на Павлова, имало облегнати на страничните парапети.
"Видях капитана, който ме спаси и съм му благодарна, но не мога да кажа, че това което се случи, не трябва да бъде наказано", допълни свидетелката.

Георгиева и Павлова заявиха пред съда, че ще търсят кръвнина за случилото се - Павлова за удавилия й се съпруг, а Георгиева - за една от дъщерите си. Те заявиха пред съда, че за гражданските искове са упълномощили адвокати, които по-късно ще се заемат и с това.

Българският адвокат по делото Владимир Владимиров показа пред журналисти видеозапис, направен на борда на кораба на 5 септември, който потвърждава думите на двете свидетелки от днес, че на горната, допълнително изградена панорамна палуба, е имало близо 30 пасажери.