Ситуацията варира в страните. Само един процент от кипърците живеят в пренаселено жилище, за разлика от латвийците, които са 58 процента, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Смята се, че човек живее в пренаселено жилище, ако домакинство, съставено от двойка, не разполага най-малко с една стая или неженен/неомъжена нямат индивидуална стая.
Според европейските критерии децата под 12-годишна възраст трябва да имат отделни стаи, освен ако не са от един и същи пол и могат да бъдат по двама в стая. Жилищните условия може да се анализират и чрез проблеми като влага, недостатъчно светлина или наличие на санитарни възли, отбелязва Евростат.

Процентът на населението, което обитава жилище и съобщава за проблем с теч на покрива или влажност по стените варира от 5 процента във Финландия, 7 процента в Словакия и Швеция и 31 на сто в Словения, 29% в Кипър, 26 - в Латвия и 24 на сто в България. Броят на обитаващите много тъмно жилище варира от 4 процента в Словакия, Холандия, Чехия и Финландия, 16 процента в Словения и 11 процента в Латвия и Великобритания.

Значителни различия съществуват и по отношение на санитарното оборудване. Броят на хората, които живеят в жилище без вътрешни тоалетни е от по-малко от 1% в 15 страни на ЕС до 43 процента в Румъния, 26 процента в България и 17 процента в Литва и Латвия.

По-малко от 1 процент от населението в 17 европейски страни живее в жилище без вана или душ. В Румъния те са 41 процента, 18 процента в Латвия и 16 процента в Литва и България.