Това реши парламентът, като прие на второ четене текстове от промените в Кодекса на труда, с които се уточнява окончателно режимът на ползване на отпуските, предаде Дарик радио.
На първо четене бе решено, че всеки служител ще може да прехвърля до 20 дни от платения си годишен отпуск за следващата година - десет по искане на служителя и десет по предложение на работодателя по производствени причини. Така обаче излизаше, че целият годишен отпуск може да се натрупа за догодина.

Днес депутатите приеха още, че 10 дни ще могат да се отложат за следващата година и ако служителят не е могъл да ги вземе заради ползване на отпуск за временна нетрудоспособност, за бременност, раждане и осиновяване, или за отглеждане на малко дете.
Неползваният платен годишен отпуск за 2010 г. ще се ползва до 31 декември 2012 г.

С измененията влиза в сила изискването до 31 декември на предходната календарна година работодателят да утвърждава график за ползването на платените годишни отпуски. Графикът за ползването на почивките за 2011 година ще може да се утвърждава до 31 март. Редът за изменение на графика ще се урежда с наредба на Министерския съвет.

Когато платеният годишен отпуск или част от него не е използван две години, след края на годината, за която се полага, работникът губи неизползваните почивни дни. При прекратяване на служебното правоотношение държавният служител има право на парично обезщетение за неизползваните дни, ако не ги е загубил по давност.

По време на дебатите Емилия Масларова от левицата попита кой ще преценява кои са уважителните причини, за да се отложи отпуск, съобщи "Фокус".
Оставяме на субективната преценка на работодателя да прецени коя причина е уважителна, възрази и Хасан Адемов от ДПС, цитиран от БТА.
Той коментира, че ако работодателят е прехвърлил 10 дни по производствени причини, с новите поправки, възникналите впоследствие уважителни причини стават неуважителни. Той предложи да се отложи гласуването на текста. Мнозинството отхвърли искането.
Светлана Ангелова от ГЕРБ посочи, че има една група служители, които имат между 48 и 50 работни дни платен годишен отпуск и ако се приеме предложението на левицата, да може да се отлага половината от платения годишен отпуск, тогава за следващата календарна година ще имат натрупан около 80 дни. „Немислимо е един учител да може да ги ползва”, заяви Ангелова.

Масларова попита кои учители излизат по време на учебния процес и посочи, че не по-малко от 200 000 са хората, които са в такъв режим.

Мнозинството не подкрепи предложенията на левицата, ДПС и Синята коалиция отпускът за 2010 г. или част от него да се използва безсрочно, по аналогия с 2008 и 2009 г.
От опозицията предупредиха, че новите изменения в Кодекса на труда също могат да бъдат отменени от Конституционния съд, защото отнемат права със задна дата.