Костадинов направи това изявление след като парламентарната комисия изслуша председателя на ДАНС Цветелин Йовчев, тъй като РЗС заявиха, че агенти на ДАНС са принуждавали техни симпатизанти да се откажат от подписката, предаде КРОСС.
Костадинов обаче посочи, че не считат въпроса за приключен, защото има съмнения за евентуално превишаване на правата от част от агентите. Такава информация е дал представителят на Коалиция за България в комисията Димитър Дъбов. Костадинов посочи, че на този етап при тях няма подобни сигнали, но ако получат ще ги проверят. Апелирам към всички български граждани, които са потърпевши от проверката на ДАНС и считат, че са нарушени техните права, да сезират комисията, заяви Костадинов.

Костадинов посочи, че ДАНС са извършили проверката по сигнал с видеоматериал на председателя на парламента Цецка Цачева. Нейното обяснение е, че е получила данните в пощенската си кутия, а на записа се вижда как хора попълват бланки. Костадинов обясни, че за ДАНС сигналът не е анонимен, а е от името на Цачева.

Колегите от ДАНС са преценили, че получения сигнал попада в компетенциите на агенцията. Събрана е подписка, която, ако се приеме за автентична задължава Народното събрание да свика референдум, обясни Костадинов. Той даже се позова на член от допълнителните разпоредби от Закона за ДАНС, който позволява такива действия на агенцията, тъй като става дума за фалшификация на лични данни за документ, който задължава свикване на референдум.

Костадинов обясни, че още на пръв поглед агентите на ДАНС установили нередности. На случаен принцип са проверени 1850 души, сложили подписа си под инициативата на РЗС. Голяма част от имената им били написани с еднакъв почерк, имало и сходни подписи. 54-ма от подписалите се, се оказали мъртви, а 93-ма постоянно живеещи в чужбина. Агентите по сигурността стигат до извода, че голяма част от подписката е фалшива и праща материалите в прокуратурата. Освен това от 750 от подписалите се, посетени от агенти на ДАНС, 450 са отрекли да са сложили параф в документа.

Политически натиск върху агенцията няма, внушенията, че се поставят поръчки за изпълнение от ДАНС, мисля, че са продукт на грешна интерпретация или на неправилно тълкуване на събитията, които се случват, каза председателят на ДАНС в отговор на репортерски въпрос. По думите му, всичко, което се прави в агенцията, е според буквата на закона, предаде БТА.

Председеталят на парламентарната комисия съобщи още, че ще бъде сезирана етичната комисия в парламента за поведението на трима депутати от РЗС, които отишли в ДАНС като придружители на свидетел за неправомерни действия на служители от ДАНС.
По-рано днес областният координатор на РЗС в Ямбол Жеко Колев бе извикан на разпит в ДАНС, но според адвоката на партията Емил Василев никакви обяснения не са взимани от Колев. Освен от Василев, Колев е бил придружен от съпартийците си депутати Кристияна Петрова и Георги Терзийски.