Втората по ранг степен е обявена в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, София – град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян, съобщи Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде агенция "Фокус". Очаква се до края на денонощието в тези области оранжевият код да остане.

Много наводнени участъци има по главен път Е-79 в Област Благоевград. По пътя се виждат пожарни и автомобили на „Гражданска защита”, които ще отводняват пътните участъци. Нивото на река Струма се е вдигнало рязко. Наводнен е главен път Е-79 на изхода от Дупница заради прелели канали за напояване. В Дупница е преляла река и има наводнени автокъщи. Големи паднали камъни има на Е-79 между Симитли и отбивката за Крупник и Брежани в посока Кулата. В града бе обявено бедствено положение.

Опасност от падащи камъни има в Кресненското дефиле, на прохода Предел и в района на село Места. Пороен дъжд вали в района на Кресненското дефиле, в Сапарева баня. Наводнен е участък при пътя Рила – Рилски манастир при река Джерман.

Кметът на Перник Росица Янакиева обяви частично бедствено положение заради критичното ниво на река Струма. От общината призоваха гражданите да наблюдават нивото на реката и притоците й, които са в близост до жилищните сгради и при необходимост да имат готовност за евакуация.

Скъсала се е стената на микроязовира в село Големо Бучино, съобщиха от община Перник. Водата е заляла железопътната линия и двайсетина къщи в село Драгичево, съобщи кметът на населеното място Росица Стоянова. От община Перник призовават всички, които живеят край реките Струма и Рудащица да се евакуират.

Редица автомобили са закъсали на Околовръстния път на София заради наводнен участък. Наводнена е новоизградената южна дъга на Околовръстния път – от квартал Бояна до разклона за Симеоново, защото там няма добър дренаж. Наводнението е разпространено на голяма площ. 5-6 сантиметра вода има там, но няма как да се вкара техника за отводняване, помпите работят, ако има повече от 10 сантиметра вода на пътя.

Почти цялото Околовръстно шосе в района между Бистрица и Драгалевци е под вода. Изключително тежко е положението в платното в посока „Младост”, където на места водата е около половин метър. В отсечката между Симеоново и Драгалевци са закъсали и изоставени автомобили, които се изтеглят от „Пътна помощ”. Движението в посока „Младост” е спряно, като превозните средства се отклоняват от естакадата на бул. „България”.
От Витоша продължават да се стичат реки. Водата тече през новоизградения участък на Околовръстното шосе, като в района на Горнобански път тя буквално извира от шосето.

Ситуацията около бул. "Ломско шосе" при река Какач, район Връбница е овладяна с помощта на „Гражданска защита” и техника на фирмите. Това каза Мария Бояджийска – заместник-кмет на София по „Зелена система, екология и земеползване”. По думите й - реката е в коритото си и в момента започва укрепване на дигите около кв. Толева махала при реката. Няма опасност тя да прелее. Към момента не се налага евакуация на живеещите близо до нея.

В район Нови Искър при психиатричната болница е започнала работа по укрепването на дигите на река Искър, няма опасност от преливане, но ще се направят допълнителни укрепващи действия. По думите на Бояджийска – заедно с началника на „Гражданска защита” Красимир Димитров се правят огледи в цяла София. „Обмисля се дали да започне изпускане на язовир „Иваняне” в район Банкя. Ще се уведомят гражданите за това при необходимост. Водата в язовира е достигнала по-високи нива, близо до дигата”, каза Бояджийска.

Според обобщените данни на НИМХ от 20.00 ч., през последното денонощие в Благоевград валежите са били общо 80 литра на квадратен метър, в Кнежа - 61, а в София - 59, предаде БТА. Обилно е валяло и във Враца - 52 литра на квадратен метър, Оряхово - 51 литра на квадратен метър, Кюстендил - 46, Драгоман - 42 и Плевен - 39 литра на квадратен метър.
В Монтана и Ловеч са паднали 37 литра дъжд на квадратен метър. На връх Рожен дъждът също е бил проливен - 37 литра на квадратен метър. На Черни връх вече има 25-сантиметрова покривка от сняг.

Въпреки обилните валежи, днес са измерени два температурни рекорда - в Бургас (20.1 градуса) и в Ахтопол - 21 градуса.

Последна актуализация в 21.20 ч.