Чрез метод на изливане на цимент и специална сондажна смес в ствола на кладенеца инженерите на "Бритиш петролиъм" са успели да нормализират налягането в него, а това открива възможност за пълно и окончателно запечатване на авариралия кладенец, предаде БТА.

Постигнатият резултат е "паметно събитие" отбеляза говорителката на БП Шейла Уилямс. Поредната операция за запушването на кладенеца започна вчера.

На 20 април в Мексиканския залив на плаващата петролна платформа на БП "Дийпуотър хърайзън" стана взрив, последван от пожар, отнел живота на 11 служители. По неияснени все още причини при аварията не се е задействала автоматичната система за блокиране на кладенеца, от който започва неконтролируемо да изтича петрол. Това породи безпрецедентна екологична катастрофа по американското крайбрежие.

Междувремменно днес стана ясно, че над 2000 американци са подали колективен иск към БП за 10 млрд. долара за нанесените им щети от завод на компанията в щата Тексас. Ищците заявяват, че изхвърлянето на вредни газове в атмосферата са превишили всички допустими норми, което оказва вредно влияние върху здравето на работниците и живеещите в близките райони. В иска се казва, че от 6 април до 16 май, обемът на изхвърления в атмосферата бензол е достигнал 400 фунта, което превишава 40 пъти допустимото ниво.

Правителствени учени съобщиха, че три четвърти от мащабния петролен разлив в Мексиканския залив са били почистени или разнесени от природните явления, предаде Асошиейтед прес. Съветникът на Белия дом по енергийните въпроси Каръл Браунър заяви днес в предаването "Добро утро, Америка" по Ай Би Си, че според новата оценка около 75 процента от петрола са били събрани, изгорени, изпарили са се или са били разнесени в залива. Близо 780 млн. литра суров петрол и газ са изтекли досега от повредения петролен кладенец във водите на Мексиканския залив.

Аварията се отрази изключително тежко на БП. Акциите й рязко поевтиняха и тя загуби 70 милиарда долара от корпоративния си капитал. На световните пазари се заговори за евентуално поглъщане на БП от нейни конкуренти и по-специално от американската "Ексън мобил".