Болницата във Воронеж е била евакуирана, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Над 800 пациенти били прехвърлени в други лечебни заведения заради стесняващия се обръч от горски пожари около града. Над 1200 деца са били евакуирани от няколко детски лагера в района. В села близо до града са изгорели стотици къщи. Министерството на извънредните ситуации сформира нова група от около 600 души, за борба с пожарите във Воронежска област, съобщи ИТАР-ТАСС. С това общия брой на участниците в действията по локализиране на пожарите ще надхвърли 1000 души. в Кампанията участват 127 пожарни и специализирани автомобила.

При гасенето на пожар в село Каменная Верховка близо до град Воронеж е загинал един пожарникар. В района пожарите са причинили смъртта на още четирима души, а 21 са били хоспитализирани заради изгаряния. Пожарите се подсилват от бурен вятър със скорост до 28 метра в секунда.

В района на Нижни Новгород и на Воронеж са изгорени до основи общо 818 къщи. Над 1200 души са евакуирани и в Рязанска област. В селата в района са изгорели десетки къщи. Над 2500 хектара гора горят и в Якутия.

Температурите за най-студената република в състава на Руската федерация са "африкански". Даже на т. нар. полюс на студа, където е била измерена най-ниската температура на земята, сега термометрите показват над 30 градуса по целзий.

От началото на пожароопасния сезон в Якутия са изгорели близо 6600 хектара гори. В Далекоизточния федерален окръг, по данни на Министерството на извънредните ситуации, са изгорели вече над 1500 квадратни километра гора, степи и тундра.

Преди дни горящи гори и торфени блата обвиха в гъста димна пелена руската столица Москва. Съдържанието на вредни частици в атмосферата надхвърляше нормите 5 до 8 пъти. В мегаполиса няколко дни поред бяха измерени температурни рекорди.