Вчера от левицата и ДПС се осъмниха, че нахлуването на полицейски служители в дома на семейство Мустафови в Кърджали е станало с прокурорска заповед.

Днес Цветан Цветанов призова да не се политизира полицейската операция. По-рано синът Кадир Мустафов заподозря политически мотив в атаката. Според него Цветанов е бил подведен.

Цветанов е категоричен, че ще се търси отговорност от тези, които са виновни, но засега „докато не бъде доказана вината на служителите от МВР, той, като министър на тази институция ще трябва да защитава професионалните действия”, цитира го БГНЕС.

Министърът на вътрешните работи се извини на майката на Кадир Мустафов - Айсел Мустафова, която по думите му не е знаела какво се случва в детайли. Той бе категоричен, че свидетелските показания нямат разминаване с версията на МВР.

Запитан дали викането на проститутка е престъпление, Цветанов отговори: „когато използваш подобен начин, за да привеждаш в експлоатация и да генерираш финансов ресурс е престъпление”. Въпросът бе зададен във връзка с обвинението, че Кадир е помагал на таксиметровия шофьор Джем за набавянето на проститутки.
Цветанов коментира още, че Джем е бил задържан за 24 часа и освободен, но това не го оневинява и не прави невъзможно задържането му отново.

Вчера левицата определи версията за проститутките като зле режисиран екшън с еротичен елемент.

Цветанов отчете като грешка задържането преди време на Човека глас - Красимир Аврамов, при когото също нахлуха полицаи. Макар да каза, че не са много подобни грешки на МВР, министърът добави, че "правим всичко възможно да ограничим възможността за подобни грешки и да направим пълни изучавания на съответните обекти и адреси, на които трябва да се влиза”.
Той обяснява грешката с Аврамов с това, че екипът, работил по случая, е бил малък, за да се предпази от изтичане на информация. При операция обаче се включват още хора, които в последния момент получават информация.

Вижте видео от изявлението на Цветан Цветанов