Сутринта вътрешният министър съобщи, че са задържани 10 души, уличени в пране на пари и данъчни злоупотерби в особено големи размери. Той обяви, че по-късно ще има повече информация, като уточни единствено, че въпросната група има фирми в енергетиката и е свързана с бизнесмена Христо Ковачки.

В официалното съобщение на МВР, разпространено следобяд, обаче не бе съобщено за задържани с посочени инициали. В него се казва само, че 16 души, които имат отношение към дейността на организацията, ще бъдат разпитвани.

С операцията е предотвратено нанасянето на допълнителни щети за републиканския бюджет в размер на милиони лева, информират още от министерството. Извършени са претърсвания на 36 адреса и офиса в кварталите “Малинова долина”, “Бояна”, “Манастирски ливади”, “Студентски град”, “Красно село”, “Дървеница”, “Люлин”, “Захарна фабрика” и централната градска част.
Иззети са компютърни конфигурации, банкови и счетоводни документи, наркотични вещества и парични средства с неизяснен произход.

Междувременно агенция БЛИЦ съобщи, че по непотвърдена информация сред прибраните от МВР е и президентът на ФК "Миньор-Перник" Никифор Вангелов. Той е зет на Христо Ковачки (женен е за сестра му) и се смята за негова дясна ръка в енергийните му проекти. Той беше и мажоритарен кандидат за депутат от партията на Ковачки - ЛИДЕР. Вангелов е обвиняем заедно с бизнесмена за данъчни престъпления в особено големи размери.
Засега обаче няма официално потвърждение за задържане на футболния бос.

Певецът Красимир Аврамов, известен като Човека-глас, пък е бил арестуван за кратко погрешка тази сутрин от маскирани спецполицаи в рамките на операцията. Баретите нахлули в дома му, накарали го да легне на земята с белезници и покрили главата му, за да не вижда. След като обискирали апартамента и разбрали грешката си, служителите на МВР се извинили на певеца и си тръгнали, разказа самият той пред Дарик радио.
Според него вероятно служителите на МВР са имали грешна информация и затова са нахлули в жилището му.

„Сутринта рано чух разбиване на врати и помислих, че има взлом, че има някакви нападения срещу мен. Тръгнах надолу, аз живея в голям мезонет, и като слизах по стъпалата, видях нахлуване на барети. Сложиха ме долу на земята. Имаше следовател от прокуратурата и писмо, но след като бях известно време на земята покрит, после вече ми се извиниха. Наистина се извиниха съвсем нормално", каза Аврамов.
Той се чувствал стресиран от преживяното, което определя като сценарий от гангстерски екшън от 60-те.


Вижте още снимки от операцията



Вижте видео от операцията, предоставено от пресцентъра на МВР