Днес той провери хода на строителството на трасето между пътните възли "Любимец" и "Ново село", предаде БТА.

"В момента в този участък се полага износоустойчив пласт от нов вид полимер, какъвто ще се използва и за магистрала "Тракия". Още 67 км от "Марица" - между Оризово и Харманли, трябва да бъдат построени до юни 2013 г. с бюджет от 208 млн. евро и финанасиране по оперативната програма "Транспорт". Надяваме се пак да имаме икономии, каквито постигнахме и за магистрала "Тракия", коментира Плевнелиев.

По-рано днес той посети ГКПП-Капитан Андреево, за да провери условията за продажба на винетни стикери.
"Искаме да помогнем държавата да излезе с много ясна технология как в очаквания силен сезон на транзитно преминаване на автомобили през България можем да увеличим приходната част на бюджета чрез продажба на винетни стикери", каза министърът.

По думите му най-малкото е борбата с фалшивите винетки, а за него лично по-важно било удобството на хората, които "трябва да могат по човешки начин да си купят винетка" и да минат през страната.
"Очакваме през пиковия период - след 15 юли до края на август, през България да минат около 1,5-2 млн. автомобила. Това е изключително силен сезон за продажбата на винетни стикери, като очакваните приходи са между 10 и 20 млн. лв. С тези пари можем да запълним много дупки в държавата", отбеляза Плевнелиев.

Според него пет различни институции трябва да положат необходимите усилия и да работят заедно, за да постъпят тези пари в бюджета - агенците "Митници" и "Пътна инфраструктура", МВР, "Гранична полиция" и разпространителите на винетки. Основната ни цел е в следващите няколко дни да разработим тази технология така, че тези пет институции заедно да създадат предпоставки през септември да получим по-добри резултати спрямо миналите години, посочи министърът. От началото на годината до края на юни приходите от продажби на винетни стикери в цялата страна са 150 млн. лева, уточни той.  Близо 2 млн. автомобила се очаква да преминат през юли и август в периода на най-активно движение през ГКПП "Капитан Андреево", което означава, че за два месеца ще бъдат продадени винетки за 20 млн. лева, допълни министърът.

В края на май Росен Плевнелиев съобщи, че моделът на винетките ще бъде заменен с електронни тол-системи от началото на 2013 г.