Това прогнозира българска компания за недвижими имоти, в анализ, предоставен на БТА. Подобен сценарий според компанията ще доведе и до втора криза при имотите, тъй като този пазар следва пряко развитието на икономиката.

Данните от анализа са на база реално сключени сделки с български и чуждестранни клиенти на компанията и корекции на офертните цени на имотите през второто тримесечие на 2010 г. и предходни периоди на територията на цялата страна.

Имотният пазар през второто тримесечие на 2010 г. даде разнопосочни сигнали, отбелязват от компанията. След половингодишна стабилизация на обема на сделки от март започва нарастване на сделките и се появяват първите очаквания за излизане на пазара от кризата. Увеличението на обема сделки по данни на компанията продължил и през април, като от фирмата са регистрирали рекордни нива на продажби за периода от началото на кризата. Впоследствие обаче около 10% от подписаните предварителни договори за покупка на имоти са пропаднали поради отказ от купувачите, обусловен от липса на средства или нараснала несигурност спрямо финансовата им стабилност.

През май от компанията отчитат драстичен спад от 60% в броя на реализираните продажби в страната спрямо април. А през юни продажбите са се върнали на нива близки до тези от март и април, но също така и близки до нивата от юни 2009 г., който е бил един от най-силните месеци за имотния пазар миналата година.

В анализа се посочва, че подобно V-образно движение на пазара и пълната противоположност на случващото се във всеки последователен месец е основание да се смята, че възстановяването няма да бъде толкова стабилно и плавно, каквито са били прогнозите на компанията по-рано.

Макар и композиран от по-слабо ликвидни активи, имотният пазар е изключително динамичен и реагира светкавично на икономически и политически новини и тенденции. Несигурността относно антикризисните мерки, данъчната политика и др. са оказали влияние върху имотния пазар през май, коментират експертите. По същото време чуждестранното търсене на имоти в България също е спаднало драстично заради новините около гръцката криза и заплахите за европейската икономика.

Общият обем сделки за второто тримесечие на 2010 спрямо това на 2009 г. е нараснал с 23%, а общо за полугодието ръстът в броя на сделките спрямо 2009 г. е 46%, което се дължи на стабилизацията на пазара през втората половина на 2009 г. и слабите първи месеци на 2009 г.

         Цените на имотите през 2010 г.

Средната цена на продадените апартаменти в София за 2010 г. е 870 евро на кв.м., което е най-ниската средна цена измерена от компанията от началото на кризата.

От март се забелязва увеличение на интереса на чуждестранните купувачи към имоти по нашето Черноморие, който се подсилва и от започналия вече летен сезон. Средните цени на кв.м. на база реално сключени сделки по морето са между 350 и 700 евро на кв.м.

Сделки в Банско вече от около година се сключват на средни цени около 650 евро на кв.м (при средни нива преди кризата от 1300-1500 евро на кв.м.).

На пазара на селски имоти има значителен ръст от 70% в броя на реализираните продажби на такива имоти през 2010 г. спрямо 2009 г. Това според компанията се дължи и на "замръзналия" пазар на селски имоти в началото на 2009 г. Средната цена на продадените селски имоти за второто тримесечие на тази година е 14 600 евро, което е сходно със средните нивата за 2009 г.

         Купувачи по националности

Българските клиенти продължават да съставляват 20% от клиентите на компанията, както през първото тримесечие на годината. Те купуват предимно апартаменти в София, Бургас, Варна, но също и в Банско, по морето, както и селски къщи на изгодни цени в страната.
Руските купувачи са втората голяма група купувачи на имоти в България (20%) и те купуват предимно ваканционни имоти на изгодни цени.
Британците са малко по-малобройни от руснаците - 15%, като те купуват предимно селски имоти. През април и май от компанията отчитат известно завръщане на гръцки купувачи - около 5% от чуждестранните купувачи за тези месеци, но през юни гърците отново липсват от пазара.
България продължава да интересна за купувачи на имоти от САЩ, Канада, Австралия, Китай, Япония, Испания, Финландия, Белгия, Норвегия, Германия.