Прогнозират втора криза на имотния пазар

Европейската икономика, включително и българската, може да се запътят към второ дъно на кризата заради влошена фискална ситуация на местно ниво.

Обратно в новината

Коментари - Прогнозират втора криза на имотния пазар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имотите скоро отново ще започнат да растат, защото след всеки спад следва покачване. Хората не могат вечно да живеят под наем или никъде да не живеят.

Когато наема е в пъти по изгоден от ипотеката могат.

Къде пък видя такъв наем?

Според мен в момента се продават,на цени 700-1000евро,най-малко атрактивните жилища/с лошо разпределение,лошо изложение,лоша локация/ в изчакване на отпушване на пазара и с тези пари да се поддържа някакъв живец за пре д купувачите.Обикновен купувач не може да преодолее банково-съдийската мафия,която изкупува апартаментите от разпродажби,така че закупуването на нормално за живеене жилище е почти невъзможно.Споделям това от 4-5 месечен горчив опит.Реалните цени на кв. метър ново строителство,според хора от бранша са 300-350 евро на кв.метар според стойността на земята.

Ако някой ти е казал тази цена, значи не ти е казал всичко. То е като идеш да си купиш нещо на "промоция" - уж евтино, пък за разни допълнителни работи отиват поне още толкова пари. Така, че тази цена 300-350 евра е само за груб строеж, останалото - за довършване, обезщетение на собственици и т.н. Ти си го натрупай отгоре и ще разбереш за какво става дума.

Странно мислене има брокерите. България е страна с намаляващо население и с влошаващо се качество на населението. Нараства делът на малограмотните, които не искат да живеят в лукс а в коптор. Това са циганите. Скоро притокът от селата и малките градчета ще секне, защото там не остана фертилно население.Като резултат наличните жилища и новите такива ще имат все по-малко клиенти. За селските имоти да не говорим. Тия алабализми с англичани, бимбинистанци и др. са за залъгване. При разрушителните цигански набези много от селата вече са опоскани и скоро ще има цели села изоставени от обитателите си и разрушени от циганските катуни. Така че оптимизмът на брокерите и достоен за съжаление. процесът се засилва и от емиграцията на кадърни младежи. Ако преди за едно семейство с 2 деца трябваше поне още едно жилище за да се отдели едното след сватбата сега то е в чужбина. Останалото дете живее при мама и тате и много често ако апартамента е 3 - 4 стаи може да продължи и след като създаде семейство. Разните мечтатели, дето искат да продават панелни гарсониери в Дружба 1 от 1970 г. по 30 - 35000 евро просто не са... в час.

"имотният пазар е изключително динамичен и реагира светкавично на икономически и политически новини и тенденции. " Хахахаха! Абе това да не ви е форекс?

А усещате ли, че това заглавие виси вече два дена, дали пък не ни го натякват?!

Пичове тези показатели там 200 заплати или наема връщали стойноста на имота дрън дрън дрън в България има един град където си заслужава да се купува имоти и то е гр.София но качествени имоти паметници на културата стари кооперации по центъра на града или нови лукс сгради /дори малко калпаво изпълнени/. Но с лични пари не с кредит /лихвите в САЩ около 4% тук 8-9 % в евро/ Заплатите тук в София са най добри от цяла България наемите най високи и куп други предимства. В момента има спад на цените но има спад на заплатите в провинцията 300-400 лв са масово заплатите кой купува с такива заплати и доходи под 700 лв. и с едно две деца. Имотния пазар е цикличен процес има възход и падения така че подгответе се за още дълъг спад може би 5-10 години и след това някаква спекула но внимавайте това е за големите играчи. Какво лошо има да живееш под наем когато ти е изгодно примерно наема е по нисък от кредитна месечна вноска. Важно е човек каква покупателна способност има и в удобен момент да се възползва от нея.

Така ще е-никой няма да купува,дори да има намерение!Всичко е манипулация от медиите!Ако развият една кампания,че цените започват и ще се вдигат-ще видите какво ще стане.Медиите управляват света-не разбархте ли!?!?!?

Недоумявам, как е възможно "мислещи хора" да разсаждават сериозно върху информация от статия под която авторите са се "подписали" като: "Това прогнозира българска компания за недвижими имоти, в анализ, предоставен на БТА" ?! Просто нямам думи!!! До кога ще продължаваме да разсъждаваме, като маймуни, а не, като хора?! :(

и аз нещо не разбирам как 2000 година един двустаен беше 13700 долара, а сега изведнъв ми го представят на 1000 евро/м2. приятели строиха сами къща във варна и им излезе с луксозното изпълнение по 260 евро/м2. т.е. останалите 700 евро къде са? печалба за строителя и за собственика на имота ли? за съваление в българия чистата пазарна икономика от учебниците не работи, няма търсене, но цените продълвават да се дърват на 1000 евро/м2, а собствениците предпочитат да фалират, но да не смъкнат цените, купон :)

Най-скъпата част в един имот е земята, върху която е построен. Предприемачите са дали доста пари за земята и сега трябва да ги изкарат някак. Да не говорим, че с още неполучената печалба са купили скъпи коли на синчета и щерки. Затова фалират - т.е. главно от глупост.

Досега не съм чул собственика на земята да е получил повече от 1/3 от построената отгоре и сграда.

Думичката трябва ми е една от любимите. Трябва? Ами ако не могат. Защо са купували скъпа земя като се знаеше че имотите са чудовищен балон. Решили са да рискуват? Ами чудесно, "съмтайм лин, съмтаимз люн" драги ми инвеститори. Никой не е казал, че всеки който играи пичели!

математиката е проста навсякаде по света трбват 200 заплати за жилище според квалификацията и социалния статус е и жилището,сметките оставям за вас

Какви 200 заплати бълнуваш?! Това значи средното жилище в Германия или Франция да струва 500,000 евро?! Или пък най-евтиното да е 200,000! 200 заплати става може би с лихвите за 30 години, ама и това е съмнително. В момента ипотечните кредити са с 3.3-3.5% лихва, а определено има имоти и за доста под 100,000. Като гледам заплатите на хората наоколо и цените на имотите - по-справедливо е да се каже, че имотът струва около 30-40 брутни заплати. По-богатите даже живеят в имоти, които струват под 30 заплати, защото данъците за притежаване и ползване на имотите са доста високи. В общи линии годишните данъци на имота (това, което в България се нарича "данък сгради" и "такса смет") възлизат на около 1% от стойността. Хората не ползват излишно големи имоти, освен ако не са много богати наследници на такива имоти.

Да спре строителството в София и големите градове.Правителството да предприеме мерки за изнасяне на производства и фирми в провинцията.Тогава всичко ще си дойде на мястото и всеки ще си отиде където му е мястото.Както се казва "всяка жаба да си знае гьола"

планова икономика? а няма нужда. всеки да си прави бизнес където намери за добре.

противоречиви изявления на брокери и заинтерисовани комппании си правят реклама, истината е една че имоти колкото щеш харода няма пари за хляб, така че имоти не се продавта. народа е безработе и беден. а и вече всеки си има по два имота и вила, и за децата , за къде повече да купува В Бг демографията сочи намаляне на населението а вие увеличавате броя недвижими имоти, и то при все че си имат на този етап всеки жилище някой по две. ням а пазар, то не е криза, това не е хляб.

Спада на цените ще продължи. Това не е втора криза, а същата криза на финасиране. Банките все още не отпускат ипотечни кредити, цените на имотите все още са много високи от нормалните нива. Има си методика, по която се изчислява цената на имота спрямо наемите. КОйто се интересува я знае и съответно знае защо в момента не е изгодно да се купува. ;-) :-) Имам собсвени имоти и желая цената да върви нагоре, но за съжаление икономичекста реалност покзва, че цените ще вървят надолу поне още 50 %. :-(

на ч00 евро може и да има раздвижване и реална квадратъра иначе няма да има пазар и без посредниците разните там брокери в повечето слъчеи близки на строителите много смешно ми беше как мереха и растоянието под тъхлите за стените за площ е сега ги мерете пак ама те и банките сега си сурбат попарата много скупо било и вечно ще е нагоре да да ама не при тизи стандарт ч00 евро е цената когато общя работник почне да полъчава по 1000 евро а инжинера по з000 евро и сандарта е дръг тогава може пак 1000 сега това е стандарта

Дълго време ще чакаш някой да ти продаде жилище (дори и панелка) на цена 400 евро.Или освен ако имотът е полуразбит и е в село Долна Диканя.

Няма да е много дълго

споко закъсало брокерче и под 400 ще ми го продадете, само малко търпение и ще го видиш.

Гоце, когато хляба стане 0.20 лв, сиренето 1.20,заплатата ти 60-80 лв на месец и започнеш да си купуваш банани и портокали само за нова година, тогава и апартаментите ще станат по твоя джоб!

Недоумявам за кой ли път от изявленията и коментарите за пазара на имоти. Много журналисти пишат безотговорни прогнози за рухването на цените и то не от вчера. Помните ли статията в Стандарт от 2008 "Смешния плач на милионерите". Авторката / тя си знае коя е/непрекъснато втълпява на любимите си читатели, как цените ще падат, без самата тя да знае до кога! Днес по БТВ в централната емисия "компания за недвижими имоти", без име и без човек, който да застане зад изявленията на тази "компания" прави в най-мъртвия сезон за недвижимите имоти м. Юли, прогнози за нов спад за цените!!! Е, при непрекъснатите "прогнози" вещаещи колапс, кой ще купи жилище. Хората чакат /виж по-горе/ цените да станат 300-320 евро. И ще станат- когато 1 кг. хляб стане 0.20 лв, сиренето 1.20 лв, месото 2.00-2.40 лб за кг и когато основната заплата стане 60 лв./месец. Тоест, когато дойде отново Татовото време. Нека наивниците да го дочакаг!!!

Анализа и обосновката са ти абсурдни, цените зависят единствено и само от търсене и предлагане не от цената на хляба и сиренето. Цените ще падат доста дълго време, защото няма нови купувачи, всичко е двойни сделки, а излизат много нови обекти, ако няма засилен входящ за България емигрантски поток, цените ще са надолу. трябва да се достигне точката на равновесие, щом смяташ че тя е 1000 Е/М2 добре.

Има и един много важен фактор...Зора на продаващите!!! А докато банките напъват клиентите си и те спрат да обслужват вземанията си ще има спад. Когато този фактор се стабилизира то хората с пари и имоти няма да ги продават на "тарикатите" дето си мислят че като са събрали 20-30 000 лв. някой ще им подари апартамент от 100 кв.м. и то хубав с добра комуникация на тея цени. Богатите не са огладнели толкова, а панелките ...е те и сега нямат цена!

Добре, ако е така както казваш, подкрепи теорията си с някакви логични доказателства. Кажи защо според теб няма да падат цените на имотите още надолу? Има ли някакви предпоставки цените да се качват от сега нататък. Досега фактите са не само намаляващите вече година и половина цени на имотите но и намаляване цените на наемите. Всеки може да каже, че това се дължи на световната икономическа криза. Сега тя приключи за европейците, за нас това важи ли? Излязохме ли от кризата, ще излезем ли близките години от нея, изобщо има ли период в последните 20 години в който ние да не сме в криза? Има ли предпоставки за повишаване на покупвателната способност на българина, за вдигане стандартана живот? Или може би отново ще се отпуши безразборното отпускане на кредити? Не знам, аз лично не виждам какво ще накара пазара на имоти да се раздвижи нагоре, не твърдя че разбирам много от тази материя.

Ти си толкова далеч от реалноста приятелю.Колкото ББ от висшата математика.Реалност номер едно.Балъците свършиха те си заложиха гащите и бъдещето на неродените си деца,но за ваше нещастие Б-я е малка държава.Сега положението е следното и то ще се засилва.Тези които искат да купуват нямат пари ,а тези които имат пари не искат да купуват щото няма на кой да продават после.Що се отнася до хляба и билетчето колкото по скъп е хляба и стоките от първа необходимост толкова по евтини ще стават жилищата,щото пазарът се свива и цените трябва да паднат за да станат жилищата продаваеми.Всеки случай аз ще чакам пък ако мноого поскъпнат ще инвестирам в друго.Но ти си мечтай да се дигат няма лошо.

Съвсем правилно - по-добре човек да инвестира в собствен бизнес, отколкото да инвестира в чуждия (на строителната компания) и да чака за част от печалбата. Има толкова много възможности за икономическа дейност, че не разбирам защо хората са се вторачили така в бизнеса с имоти?!

А нищо не казваш за времето, когато мутренските строителни компании имаха норма на печалба 800 %.

всъщност повечето писания на журналисти са, че цените съвсем скоро ще тръгнат нагоре. Кой крив и кой прав, ще покаже бъдещето. :-)

Наивниците, които избраха Боко, Цоко и т.н. и продължават да хвалят режима, ще имат удоволствието да получават заплати от 60 лв. много скоро, но при цена на хляба не 0,20 лв., а 1,0 лв./кг. Само някой кон с капаци не вижда какво става у нас! Скоро мафията ще посегне и на недвижимата собственост на гражданите, за да станем като в САЩ - 20% собственици на ипотекиран имот, останалите под наем или бездомници. Много скоро!!!

Цървулите които търсят подобни цени не са в реално време, какви ли ще бъдат цените в началото на следващата година? :) За нормален имот не може да има цена по- голяма от 150 - 200 евро .

Не мога да разбера защо не се осъзнаят собственици и строители и не продават на около 300-400 евро на квадрат. Особено сега, ако пуснат такива жилища, те се бъдат купени, дори и на 500 евро (защото повечето от собствениците си правят пас и държат високи цени). Ако не искат да претърпят още по-големи загуби, ще последват съвета ми....

Дълго време ще чакаш някой да ти продаде жилище (дори и панелка) на тези цени.Или освен ако имотът е полуразбит и е в село Долна Диканя.

Престани да повтаряш като латерна - провери в момента колко върви в София апартаментите, които щели били да бъдат готови 2011-2012. А на 500-600 евро можеш да намериш в Люлините, ако не те кефи Долна Диканя. В Люлин поне ще има кой да те обира всяка вечер, а особено в 5-та част си е кънтри & уестърн. Е, то и на тая цена НИКОЙ не купува.

Всеки може да чака да купи, ако наистина е намислил да купи - цените не скачат и няма за къде да се бърза. По-смешно ми е чакането на умници като теб, построили и от 3 години нищо не продали, защото изостават със свалянето на цените. Сега хем са с 20% надолу от мечтаните цени, хем нищо не са продали. Говоря за лични познати, достойни да влязат в учебниците по икономика, КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ, ако не искаш да губиш пари, ползи, време.

хаха,нали цените бяха само нагорИ, ква стана тя?!?!????

Трябва да стане 150лв на м2л...на спекулантите 20 г затвор тогава ше се опраи..

и кое ще се оправи по-точно че не става много ясно?

Ikonomist, къде си се изгубил? Изкажи се веднага за ипотекарите, балона и редовните си глупости!

мечтай си да са глупости....нещо те е яд ли????

Няма смисъл. Моите коментари бяха важни, когато хората се поробваха. Исках да помогна на колкото се може повече. Прочети коментарите. Вече и последната баба на село знае, че цените на имотите в момента са чудовищен балон. Едно семейство с две дечица до ден днешен ми благодари, че ги спрях да станат роби на банките през лятото на 2008. Идваха със сълзи на очи и ме питаха дали съм сигурен че иотите ще падат, щото само те щели да останат без имот и цял живот под наем щели да се мъчат. Жалко за огромното количество хора, които загубиха свободата си и са обречени цял живот да робуват. Каквото можахме направихме, който можахме предупредихме. Предупреждаваме и сега, защото току виж и днес някой се подлъгал. Когато имотите станат подценени бъди сигурен, че пак ще сигнализирам навсякъде, за да знаят хората да си напазарят, а до тогава бъди здрав и следи нета за моите коментари!

въпроса е, човек може ли да си направи сметката или не. в дебелите (но все пак безмислени книги по икономика) трябва да пише, че оценката на една стока е силно субективна. за едни един имот струва 400 евро на квадрат, за други 1400. и ако и продавача е съгласен да го продаде на съответната цена - имаме сделка.

"Икономистче", толкова ме трогна, че чак се просълзих... от смях. А бе, ти си голям шут и наивник, но за сметка на това си със свръх самочувствие. А другите що го подстрекавате да ръси глупости? Сигурно ви е забавно с този печален образ?

Има хора, които продължават да си вярват, че живеят в развитите икономики. Опитват се да правят разни анализи, които са чули, или чели, че се правят на запад, без да съобразяват факта, че живеем в държава, където ЛИКВИДНОСТТА е нищожна. Във всяка сфера. Освен това, всеки, който се е занимавал със статистика знае, че едни резултати са достоверни, ако са изчислени на базата на ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗВАДКА от изходните данни. Много силно се съмнявам, че количеството сделки на тази компания е представително. В момента, дори и да съберат цялата налична информация за всички сключващи се сделки в страната няма да се получи представителна извадка, защото просто активността на пазара е изключително ниска. Затова и са получили такива волатилни резултати в проучването си. Някой по-надолу спомена за вторичен пазар от продажба на ипотекирани жилища. Този момент го очаквам и аз. И той ще е скоро. Банките много добре разбират, че ако извадят имотите на тезгяха (а те вече са плашещо много, както и темпото на увеличаване на тази бройка), ще сринат както тяхния пазар, така и основния пазар на имоти в страната. След което, ще предизвикат и банкова криза, защото хората чисто психологически няма да вярват повече в банковата система. Стискат банките, ама до време. И веднъж започнал такъв процес, ще протече лавинообразно. И нивата, които ще спрат цените ще бъдат наистина тези, от 2001- 2002-ра. Единствения изход, който аз визда за избягване на такова развитие, е навлизането на свежи пари в икономиката, пък било то и чисто виртуални. Само дето не я виждам тази, как точно ще стане. Да сме живи и здрави, че видим. Предстоят интересни времена. А за мнозина ще са и доста трудни.

браво!

Wow, ima hora, no ima i komentari! Vpe4atlen sum

евала, това е един смислен коментар, но се страхувам, че плачковците няма да те разберат

само, че... Банките продават само срещу пари кеш. тъй като няма инвеститор с толкова много пари никоя банка няма да тръгне да продава масово. Това първо. Второ: нормативната уредба в частта си ипотеки е малко недоизпипана и е много вероятно взетите апартаменти да бъдат върнати на първоначалният собственик по съдебен ред. Което ще отблъсне и малкото потенциални купувачи. Масово продаване на ипотекирани имоти няма да се случи.

ако банките не измислят как да изчистят от балансите си имотите с кухи цифри като стойност, в скоро време- сещаш се какво ги чака тях. Юридически нещата не са чак такъв проблем-ако трябва ще променят закона в полза на банките сякаш и досега не са го правили!! Та да завърша -написаното от М е перфектен и разбираем анализ на ситуацията.По -ясно и разбираемо не може да се каже!!!

Как точно би било възможно да има нещо (било и криза) на/за нещо, което не съществува ?! (имотен пазар у нас)

Напълно споделям коментарите.Реалната цена на апартамент в ж.к."Дружба" Плевен е 215 евро максимум за добро жилище ,на добър етаж и подходящо място.:70% бум на селските имоти е измислица-въпреки европейските програми,не е такъв процента.Що се касае за втора криза на имотния пазар,то ние не сме излизали от първата.От100 посреднически фирми,в Плевен останахме 40.Следователно пазара почва да става нормален.Когато цифрата стане 20-вече ще е съвсем нормален.Колеги от София,върнете се на земята.Успехите на вашана фирма не са реалния пазар на имоти в страната!

И коя е тази анонимна компания ? Що занимавате нормалните хора със стряскащи заглавия на полуграмотни "анализатори" . Никакъв анализ не видях - нещо аргументи, икономически обосновки, познаване и на финансовите пазари , тенденции и причини за тях?!?. Ми намерете си кой да ви плаща по-прилично та платените статии поне някакви логика и смисъл да имат!

"Средната цена на продадените апартаменти в София за 2010 г. е 870 евро на кв.м." Kолкото и да се мъча, не мога да повярвам, че все още има хора, които са склонни да платят над 1700 лева за квадрат жилищна площ! Просто не го проумявам - цените вървят явно надолу, очакванията на всички са за много по-лоша общоикономическа ситуация, но въпреки всичко някой дава 1700 лева за квадрат. Не разбирам подбудите на такъв тип купувач.

Мога да ти обясня много просто - довършват се сделки отпреди години.

Ами хората са чакали "Големия срив" вече две години, огледали са стотици коптори и са живели под наем. Оказва се че предлагането не е толкова голямо колкото ти се иска!

Реално погледнато това е една добра цена за качествено строителство. Бих ги дал, стига да намеря такова на пазара. на колко оценявам това, което виждам да се продава няма да кажа, за да имам място за пазарене... :-)))

Как да вярваш на такава фирма при условие, че те самите не могат да смятат. Значи: 20 % - Български купувачи. 20 % - Руски купувачи. 15 % - Британци 5 % - Гърци Общо 60 %, а къде избягаха другите 40 % до 100 % :) Аман от псведо фирмички и анализатори.

Като чета тая статия и ми идва на ум поговорката ГЛАДЕН БРОКЕР ИМОТЕН БУМ СЪНУВА! Къде са още реалните цени на имотите по българско!?

реалните цени са тия от 2001-2002 година - 300-350 евро на квадрат

През 2001-2002 цените бяха 220-300 долара. Двустаен (67 кв м) в Младост беше около 15 000 долара! Това е нормалната цена и за 2011-212