Между САЩ и Русия се разгоря шпионски скандал, след като в неделя бяха арестувани 10 души - тайни агенти на руското разузнаване. В Монтклеър, щата Ню Джързи, били задържани Ричард и Синтия Мърфи, в Йонкърс, щата Ню Йорк - Вики Пелаес и Хуан Лазаро, в Манхатън, Ню Йорк - Анна Чапман, Майкъл Зотоли, Патриша Милс и Михаил Семенко, в Арлингтън, щата Вирджиния - Доналд Хауард Хитфилд и Трейси Ли-Ан Фоли - в Бостън, щата Масачузетс.

Чапман е живяла в Англия почти пет години и според СV й е преуспявала, работейки за поредица лондонски компании, преди да открие собствена международна фирма за недвижими имоти с многомилионен оборот, съобщава в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. 28-годишната червенокоса бизнесдама се похвалила дори, че работата й в британската столица я свързала с американския милиардер инвеститор Уорън Бъфет, но стана ясно, че много от твърденията й са преувеличени. След като се премества в Ню Йорк преди две години, тя се представя различно - като предприемач на недвижимост или финансов посредник.

Родена като Анна Кушченко, тя приема фамилията Чампан след като идва във Великобритания през 2003 г. По-късно споделя с приятели, че била женена са кратко за британец, но остава неясно дали бракът е действителен. Нейни бизнеспартньори твърдят, че се е оженила по имиграционни причини.

Дъщеря на дипломат, служил в Африка през 90-те, тя прекарва детството си при баба си във Волгоград. След като поолучава дипломат по икономика в Москва, пристига в Англия като 21-годишна студентка, привидно на квалификационен курс, но остава почти пет години. Вече под името Чапман започва работа като временна секретарка в НетДжетс, компанията за луксозни самолети, частично притежавана от групата на Бъфет "Бъркшър Хатауей".

В автобиографията си Чапман твърди, че продавала частни самолети на богати руски клиенти и че работела в близко сътрудничество с Бъфет, което от комапнията отричат. За кратко работи в клон на банка "Барклис" между 2004 и 2005 г., после се премества в "Навигейтър Асет Мениджмънт", лондонски хедж фонд, където точната й роля остава неясна. Около 2006 г. казва на познатите си, че се е омъжила и със съпруга си обикаляли света, но в края на годината се скарали и тя се връща в Москва. През краткия престой в Русия работи за инвестиционна компания и създава собствен интернет листинг бизнес, като афишира амбициозни планове да пробие в Америка.

Последната визита на Чапман в Лондон е миналата есен, когато има поредица делови срещи с бизнесмени. Един от тях, Дан Джонсън, собственик на уебсайт за межуднароден мениджмънт The Move.com, заявява за "дейли телеграф", че тя създавала впечатление на успешна млада руска бизнесдама и той бил потресен, когато чул в какво я обвиняват.

Отделно в Лондон се води разследване за използването на британски паспорт от друаг от ареставаните в САЩ руски шпионки - с името Трейси Фоули, съобщава вестникът.

В същото време Кипърската полиция издирва предполагаемия ръководител на руската шпионска мрежа, разкрита в САЩ, който избяга, след като бе пуснат под гаранция, съобщава британският в. "Гардиън". Кипър издаде полицейска заповед за задържането му, защото Кристофър Мецос не се яви в полицейския участък в Ларнака, което бе условие за освобождаването му под гаранция, след като бе задържан по межуднародна азповед за арест, издадена от ФБР. Американците обаче, които по начало бяха изненадани, че Мецос изобщо е бил пуснат на свобода, ще действат по презумпцията ,че той е вече изведен от страната от руското разузнаване. Потенциален маршрут е чрез непризнатата Севернокипърска турска република. 56-годишният Мецос, който бил свръзката между останалите 10 руски агенти, е обвинен, че е получавал пари от руски разузнавач и ги заравял в парк в Северна Вирджиния, откъдето те ги прибирали.