В противен случай ще спре транзитното подаване на руски петрол и газ. Това заяви беларуският вицепремиер Владимир Семашко, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.

"Принудени сме да проявим жест на добра воля, взехме заем, тъй като ситуацията в Беларус е сложна, и в 16 часа местно време (17 часа московско) преведохме 187 милиона долара за покриване на дълга, за който "Газпром" имаше претенции към "Белтрансгаз"", посочи Семашко.

"Газпром" засега не потвърждава постъпване на заплащане от Беларус за газовите доставки, заяви говорителят на руската газова компания Сергей Куприянов, цитиран от ПРАЙМ-ТАСС.

По-рано днес Русия намали с още 30% потока на газ към Беларус и така общо с 60% е по-малко подаването на синьо гориво.

Литва и руският анклав Калининград са сред най-силно засегнатитезасега от газовия конфликт между Русия и Беларус. Доставките за тях намаляха с 40 на сто. През Беларус минава и част от транзита за Полша и Германия, но засега няма информация за проблеми с руските газови доставки за тези две страни.

Намаляването на подавания руски газ към Литва е атака срещу целия Европейски съюз, заяви пред журналисти европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, призовавайки настоятелно Беларус и Русия в близките дни да решат разногласията си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Литва стана първата жертва на новата газова криза", посочи Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той добави, че Вилнюс е уведомил днес Брюксел, че газовите доставки през Беларус са намалели с 40%.
 Еврокомисарят предупреди, че и Москва, и Минск имат нужда от добри отношения с Европа в икономически и политически план.