Румънски съд осъди днес румънеца Флорисел Ачим и българина Петър Маринов Зикулов на по 12,5 години затвор за "предателство" и "шпионаж" в полза на Украйна, съобщи БГНЕС. Двамата мъже бяха арестувани през март 2009 г. в Букурещ по обвинение, че са предали конфиденциални румънски военни документи на "несъюзническа" държава.

Според прокуратурата между 2002 и 2008 г. Ачим, подофицер от румънската армия, е предал на българския гражданин "документи, които по своя характер и значимост, можели да поставят в опасност сигурността на румънската държава". След това тези документи били предадени от Зиколов на "представители на украинската държава". В замяна на информацията, която предавал на българина, румънският военен получавал между 800 и 1000 евро.

Това е втори случай на съдебно дело за шпионаж на българин в Румъния. Срещу бизнесмена Стамен Станчев, трима чужденци и четирима румънци, между които и двама бивши министри, през 2006 г. бе заведено дело за шпионаж при извършването на приватизационни сделки в областта на енергетиката и телекомуникациите. След дълго време без право да излиза от страната, две години по-късно му бе позволено да мине границата.