Схемата е започвала със създаването на фирма, която между 6 и 12 месеца не се регистрира в Националния осигурителен институт (НОИ). Обявявани се заплати между 1600- 2000 лева. Непосредствено след регистрацията на фирмата в НОИ, служителите излизали в болнични и тогава започвало изплащането от института, обясни министърът пред "Фокус".

"Участници в схемата обикновено са хора, които преди това са се занимавали с ДДС-измами. Най-пресният пример е с жена, задържана при операция за данъчни измами преди два месеца по време на операции на СДВР. В момента, в който е освободена от ареста заради бременност, тя се е преквалифицирала като е регистрирала фирма със служители с високи заплати, за да изтеглят болнични", разказа Цветанов.
Той даде и друг пример - бездомник, който има две-три фирми, регистрирани на свое име.

Започнали са проверки в Диагностично-консултативните центрове в София. От поликлиниките се изземват болнични книги и болнични листове. Установени са случаи, в които лекарите издават болнични без да видят пациентите, както и случаи, в които пациентите не знаят, че са в болнични, добави министърът.
Той добави, че става дума за злоупотреби до 500 000 лв., но иначе нанесените щети в бюджета на НОИ са много по-сериозни.

По-късно МВР разпространи подробна информация за схемата.
"Кухи” фирми са прехвърляни като собственост на малограмотни лица, клошари и наркозависими. В тях са назначавани само на хартия на високи длъжности и заплати по трудов договор, като управител, началник на склад, мениджър “Връзки с обществеността”, най-често без тяхно знание, лица с нисък социален статус, с основно или средно образование.
Същите тези служители преди това са работили в други фирми, сред които за почистване на столицата, със заплата 150- 300 лв.

Парите от болничните обаче реално не са достигали до тях, а са били усвоявани чрез банкови карти от организаторите на схемата. От полицията дори уточниха, че бездомникът, за когото говори Цветанов, е наркозависим клошар, който преди седмица е продал оградата си в  кв. "Факултето", за да набави поредната доза дрога.
По първоначални данни схемата е действала от 2008 година.

В хода на операцията за 24 часа са задържани 47-годишната Р.С. и 60-годишната Н.К, които са били упълномощени да представляват подобни “кухи” фирми като представяли болнични листове в НОИ за изплащане на парични обезщетения за временна нетрудоспособност от 3 до 6 месеца за почти всички работещи. Самите те също са се възползвали от възможността да бъдат “болни”, като едната от тях е получила по този начин 5000 лева, а другата – 9000. В определени периоди от време дори и петте служителки на една от фирмите едновременно били в дългосрочен болничен, за който са им изплатени съответните суми от НОИ.