Общинските болници бяха много затруднени в началото на годината да намерят достатъчно специалисти по клиничните пътеки, както гласи решението на здравната каса.
Това пише "Сега", като дава пример с няколко лечебници. Медицинският екип на болницата в Ардино излезе в платен отпуск, защото един от двамата анестезиолози напуснал. НЗОК изисква от болничните заведения да имат поне двама анестезиолози. Ако до 22 юни не бъде назначен нов анестезиолог, болницата няма да получи финансиране от Здравната каса и това ще доведе до нейното затваряне, смята главният лекар на здравното заведение Себахатин Хаджисеид, цитиран от БТА.

Освен заради липсата на специалисти болниците спират работа и заради липса на пари. Миналата седмица лечебницата в Пирдоп обяви, че разпуска персонала си в неплатен отпуск, защото НЗОК продължава да бави с над един месец плащанията, а когато преведе пари, те не са за цялата отчетена дейност.

Пред болниците строи и друг проблем - въвеждането на делегирани бюджети от 1 юли, с които се налагат строги лимити.  Това ще накара болниците в страната да приемат с 1000 пациента по-малко всеки ден, заяви един от най-известните български кардиолози професор Младен Григоров, цитиран от Дарик. Досега НЗОК плащаше на болниците извършените медицински дейности извън бюджетите им след проверки.
Около 20 големи болници в страната масово пускат персонала си в отпуск след 1 юли, за да вържат бюджета, съобщи преди дни и в. "24 часа". Сред най-засегнатите са ВМА и “Св. Георги” в Пловдив, където излизат дори в неплатен отпуск.

От федерация "Български пациентски форум" вече обявиха, че подготвят протест срещу здравната политика и въвеждането на делегирани бюджети за болниците. Бюджетите ще са средно 80% от парите, които болниците отчитаха за дейност досега, и това ще ограничи достъпът до медицински услуги, категорични са от  федерацията. “Нямаме намерение при всяко посещение в болница да питаме на входа дали има бюджет, за да ни лекува“, коментира Теодора Захариева от организацията.

Според юриста на здравната каса Иванка Кръстева въпреки допълнителните 220 млн. лв., предвидени в актуализацията на държавния бюджет, ако не се въведат делегираните бюджети, парите за лечение ще свършат преди края на годината.


Изход за малките болници
Болниците, застрашени от затваряне, ще могат да се преструктурират в хосписи и клиники за долекуване с пет нови клинични пътеки, които са за долекуване след травми и сериозни болести. Промените в наредбата на здравното министерство, която ще позволи финансирането на тези дейности от здравната каса, бяха публикувани вчера в Държавен вестник, съобщи "Дневник". 
Новите клинични пътеки ще влязат в сила обаче едва след промяна на Националния рамков договор за 2010 г. и подсигурено финансиране. От Касата съобщиха, че съвместно с Министерството на финансите, са предприели вече  мерки за остойностяването им. 
 На тези промени се надяват около 100 малки болници, които са пред закриване, защото не отговарят на стандартите и заради това получават по-малко пари.