Репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев от bTV са били свалени  на пристанището в израелския град Ашдод. Потвърждение за това е получено от Министерството на външните работи на Израел, съобщиха от МВнР, предаде БТА.

Предстои в близките часове двамата българи да бъдат прехвърлени на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив, откъдето ще бъдат отправени с граждански полет за Европа. Българските дипломати в Израел очакват по-късно тази вечер да се срещнат с двамата българи. Засега обаче няма телефонна връзка с тях, предполага се, че мобилните им телефони са иззети.

От телевизията уточниха, че журналистите са заминали за Газа като част от европейска хуманитарна мисия, заедно с група свои колеги от водещи европейски медии. Корабът, на който са се намирали европейците, не е бил атакуван, но е бил отклонен и е отпътувал за пристанище Ашдот.

Следобед заместник-министърът на външните работи Константин Димитров се срещна с посланикa на Израел у нас Ноах Гал Гендлер. Срещата се е състояла по покана на българската страна. Поискан е бил възможно най-бърз консулски достъп до двамата български граждани.
Изразено е било дълбоко съжаление за цивилните човешки жертви в резултат на упражненото насилие, както и настойчиво очакване за пълно изясняване на обстоятелствата около трагичния инцидент, заявиха от Външно министерство.

19 души загинаха и 36 бяха ранени при днешния инцидент. 
Международната общност реагира остро. Международните реакции, включително на българското външно министерство, бяха на единодушно осъждане на насилието и настояване за детайлно разследване на кравопролитието.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че Европейската комисия обсъжда докъде може да се разпростре европейската намеса при решаването на конфликта и налагането на евентуални санкции за Израел. Заради инцидента тя самата ще ускори планираното си посещение в ивицата Газа за обсъждане на мерки за доставяне на хуманитарна помощ за окупираните територии.

Атакуваната днес фотилията се състои от 6 кораба, с около 600 души на борда, превозва 10 000 тона хуманитарни помощи и е била водена от турски плавателен съд. Израелската армия е препречила пътя им на около 150 км от бреговете на Газа в международни води. Конвоят е отплавал за Газа от Кипър в опит да преодолее израелската блокада на района и въпреки предупрежденията, че ще бъде спрян.  
Говорител на израелското правителство заяви, че организаторите на конвоя с хуманитарна помощ умишлено са провокирали израелската страна.

Израел наложи икономическа блокада на района през  2007 г., след като движението "Хамас" пое контрола над Газа. Израелските власти твърдят, че допускат около 15 000 тона помощи в Газа седмично, но според ООН това е само четвърт от необходимото количество.