Това обяви ротационният председател на комисията за контрол на ДАНС Волен Сидеров след заседанието й, предаде БТА. На него бяха изслушани бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, както и на бивши и настоящи служители на ДАНС по повод кадровото развитие на Алексей Петров в службите за сигурност.

Петров е назначен в ДАНС в нарушение на законите за ДАНС и за достъп до класифицирана информация, тъй като назначението му е станало преди да му е издадено разрешение за допуск до класифицирана информация, поясни Сидеров. По въпроса за отговорността за това назначение трябва да се произнесе прокуратурата, каза Сидеров. Той допълни, че становището, което ще изготвят, ще бъде изпратено на държавното обвинение.

В кабинета на бившия шеф на службата Петко Сертов са били назначени по този начин - без предварителна проверка за допуск до класифицирана информация, още двама души освен Петров, посочи Сидеров. Фактически Сертов назначава Петров без да вземе предвид и предупреждения на чужди посолства, които казват, че е неподходящ да работи в службата, добави още той.
По думите му това са потвърдили бившият началник на отдел "Сигурност" в ДАНС Владимир Писанчев и ексвътрешният министър Румен Петков.

Единственото ми отношение към кадровото развитие на Алексей Петров е процесът на преназначаване с оглед на новия закон за МВР през 2006 г., каза бившият вътрешен министър Румен Петков. По думите му, тогава по предложение на ръководствата на самите служби, той преназначил целия 55 - 56 000 състав на МВР в това число и състава, който му бил предложен от Национална служба сигурност.

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев потвърди, че Алексей Петров е имал допуск до класифицирана информация. В отговор на въпрос дали от материалите, които са предоставили на комисията и на прокуратурата, става ясно какво е правил Алексей Петров в службите, Йовчев посочи, че според него става ясно.


Вижте видео от изявлението на Румен Петков