Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в работен обяд с членовете на Германо-Българската индустриално-търговска камара, предаде „Фокус”. Към него бяха зададени въпроси как правителството ще изплати стари задължения към бизнеса.
"Щом държавата или болницата подписва подобен договор, за нас е добре, но кой ще го плаща е друг въпрос", отговори той на питане за дължими плащания за медицински изделия.
"Не е виновен, който яде зелника, а който му го дава", добави той.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов уточни, че с актуализацията на бюджета се предвиждат 220 млн. лева за НЗОК и е въпрос на комуникация да се приоритизират плащанията в тази посока.

Според премиера целта на правителството е чуждите фирми у нас да работят така, както в своите страни. Той даде пример с електроразпределителните дружества и фирмата, която изготвя новите български документи за самоличност. Борисов заяви, че не може стотици хора да се редят на опашки и да ни псуват. "Искаме в България, като дойде немска фирма, да я дадем за пример. Същото беше с ЕРП-тата - няма новини вечер, в които да няма хора, които се жалят от надписани сметки за ток и от изгорели телевизори", отбеляза той.

Борисов добави, че няма да мълчи, само защото предишното правителство е мълчало и попита какво ще стане, ако така работят в Германия? Той бе категоричен, че дори да е още ден премиер, няма да търпи подобно поведение и подчерта, че вратата му е отворена ежедневно за германския бизнес.
"Германия ни е за пример. По-добре е у нас да се дисциплинираме като германците, вместо тук да се усвояват недобри практики. Моите уважения към вас, но българите са ми по-мили и тези, които се жалват, искам да спрат да се жалват", категоричен е министър-председателят.

Премиерът беше попитан от представители на германски фирми, които се занимават с изкупуване на зърно, какво прави правителството за пресичане на опитите фиктивни фирми да прибират ДДС. Премиерът отбеляза, че в тази посока ще продължи да се работи, като призова представителите на бизнеса също да бъдат внимателни, когато подбират партньорите си.

От страна на бизнеса поискаха да има законова промяна, която да възпрепятства продажбата на фирми, извършили данъчни нарушения и са направили умишлени фалити, и имат задължения към бюджета или към други търговци.
Ако има добра практика в Европа - предложете ни я, заяви примерът, цитиран от БТА.