Това съобщи по bTV председателят на комисията проф. Стоян Кушлев, цитиран от БГНЕС.

Най-богат се оказал Пламен Стоянов, известен като Големия Дамбовец. Притежавал имоти в 40 общини в България. Имуществото му е на стойност 32 276 000 лева. Големия Дамбовец притежава цял жилищен блок, който е почти завършен, 17 леки коли, 90 камиони, гори, активи от дружества.
По-малкият му брат Йордан Стоянов е с много по-скромно имущество - за над 500 000 лева.

Имуществото на Алексей Петров, върху което е наложен запор, е за 3 366 879 лева. Той има 67 поземлени имоти, апартамент, магазин, право на строеж, дружествени дялове, много скъп автомобил.

Николай Велков също е добре осигурен - има 4 246 000 лева. Част от тях са вложени в три апартамента и дворни места.
Марчело Джотолов е с малко над 600 000 лева, а последният - Момчил Кръстев, който е “най-бедният”, е с 251 000 лева.

Алексей Петров и останалите петима бяха арестувани при операция "Октопод" на 10 февруари. Бившата барета и съветник в ДАНС, станал известен с прозвището Трактора, е обвинен за ръководене на организирана престъпна банда, пране на пари, укриване на данъци, склоняване към проституция и рекет.

Проф. Кушлев заяви, че пет години вече е подложен на постоянен натиск, който търпи и изпълнява дълга си. Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност изрази притеснение, че изтича информация от МВР към клиенти на комисията.

Ку
шлев се оплака, че е бил заплашван от хора, близки до друг известен обвиняем бизнесмен - енергийния бос Христо Ковачки, който също е клиент на прокуратурата.
"Двама от тях са от Мърчаево и сред хората там са се хвалили, че “свалихме охраната на Кушлев и ще се ще се разправяме с него за в бъдеще”, каза председателят на комисията.
Той сподели, че преди време домът му е бил охраняван от полицията, но по неизвестни за него причини това вече не е така. Освен това никой не му се е обадил да го уведоми, че вече няма да има постове пред жилището си.
"Чувствам се много обиден, защото го научих от тези хора и дори сега да ми върнат охраната, аз ще помоля да напусне, защото съм засегнат. Служител съм на държавата и ще си върша работата, колкото и да е рискова и да ме заплашват", заяви Стоян Кушлев.

Обезпечителните мерки по запора на имуществата на шестимата бяха наложени от Софийския градски съд.