Това заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу пред депутатите в гръцкия парламент, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
"Мерките, които трябва да предприемем, са необходими за предпазването на нашата страна, за нашето оцеляване, за нашето бъдеще, така че да можем да си стъпим здраво на краката. Това е наша патриотична отговорност, която ние ще поемем, независимо от политическата цена", допълни той.

Междувременно стана ясно, че Гърция, Европейският съюз и МВФ са "много близо" до постигане на съгласие за мерките, необходими за отпускането на заеми на задлъжнялата Атина. Споразумението ще бъде обявено в неделя, съобщи правителствен източник.

Преди седмица Гърция поиска от ЕС и МВФ активиране на спасителен пакет пакет от финансова помощ на стойност 45 милиарда евро. Допълнително МВФ обсъжда отпускането на още 10 млрд. евро. Според финансисти обаче на страната са нужни не по-малко от 80 млрд. евро.

В същото време социалното напрежение в Гърция продължава да ескалира.
Снощи полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне няколкостотин протестилащи пред сградата на финансовото министерство срещу режима на строги икономии, наложен в страната.
“Имало е леки сбивания и е бил изстрелян сълзотворен газ“, съобщил представител на силите на реда. Протестиращите, основно поддръжници на опозиционната коалиция на левите, са носели лозунги против МВФ.

Нови по-големи демонстрации се очакват утре. 1 май бе обявен от синдикатите и левите партии за ден на национални протести. Кабинетът в Атина отложи официалното обявяване на споразумението с няколко дни, за да не взриви социалното напрежение. От днес започнаха стачка служителите в държавните железници. Спрян е и международният влак от Атина за Букурещ, през София.

Мерките са „шокови”,съобщиха синдикатите с уточнение,че се увеличава ДДС и акцизите, намаляват се пенсии и заплати, масово съкращение на държавни служители и закриване на държавни фирми. Лидерът на опозицията обвини не само правителството, но и Европейския съюз в „липса на механизъм” за помощ.