Заявлението е в отговор на днешно изказване на говорител на комисаря Оли Рен, че на неформалната среща на ЕКОФИН в Мадрид не е одобрявана коригирана версия на Конвергентната програма, както съобщи преди дни финансовият министър Симеон Дянков.
Ревизията на програмата бе направена заради т. нар. необезпечени договори. В резултат на тях дефицитът на страната бе увеличен от 1.9 на сто от БВП (съгласно конвергентната програма) на 3.7 на сто от БВП. Тази програма има влияние върху решението за допускането ни в чакалнята на еврозоната, а задържането на дефицита под 3% е един от Маастрихтските критерии.

Европейската комисия е представила още през март техническа оценка на конвергентната програма, въз основа на която е предложила за одобрение от Икономическия и финансов комитет и от ЕКОФИН проект на становище на съвета по програмата на България. Проектът на становището е бил разгледан и одобрен от представителите на държавите членки в рамките на ИФК и ЕКОФИН, твърди МФ.

Вследствие на представената актуална информация и по предложение на ЕК, членовете на Икономическия и финансов комитет са одобрили ревизиран проект на становище на Съвета по конвергентната програма на България, в който е поставен засилен акцент върху рисковете пред постигането на поставените в програмата фискални цели, така че да се отчете променената ситуация. Този ревизиран проект беше подкрепен политически на неформалното заседание на ЕКОФИН в Мадрид и, според МФ конвергентната програма ще бъде одобрена окончателно тази седмица.