Това пишат днес руските вестници "Комерсант" и "Росийская газета", цитирани от БТА. Арестуваната е представена само с малкото си име - Егле. Тя е била арестувана на 28 март на международното летище във Вилнюс - ден преди атентатите в московското метро, но литовски медии разпространиха новината едва на 17 април.

В багажа на жената били открити карти на московското метро и инструкции за използването на взривни вещества. Засега обаче литовските власти не разкриват подробности и не потвърждават официално ареста на жената. Департаментът за държавна сигурност и генералната прокуратура на Литва проверяват дали задържаната е свързана с московските атентати.

По информация на "Комерсант" литовските спецслужби са наблюдавали жената от няколко месеца. Според източник, цитиран от изданието, младата литовка попаднала в полезрението на спецслужбите заради острите си антируски коментари в интернет. Егле споделяла радикални идеи и поддържала тясна връзка с местната севернокавказка диаспора, посочва изданието. По данни на литовските медии Егле привлякла вниманието на властите, след като няколко пъти кандидатствала за руска виза без да посочи целта на пътуването.

"Момичето много се зарадвало, когато най-накрая спечелило битката със служителите в руското посолство, без да подозира, че визата й е издадена в рамките на съвместна спецоперация", пише литовският вестник "Лиетувос ритас", цитиран от "Росийская газета" Вестникът посочва, че през 2007 г., докато учела в строителен техникум, Егле се запознала с млад чеченец, който не криел радикалните си възгледи. Нейните близки разказват, че преди година чеченецът се върнал в родината си и бил убит, а скоро след това Егле избягала от дома си и била обявена за международно издирване.

Тя била открита в малък германски град, където живеела с чеченско семейство и работела като домашна помощничка. След намесата на германската полиция тя била върната в източния литовски град Клайпеда, откъдето е родом, а чеченското семейство напуснало Германия. Според медиите младата жена изучавала Корана и нееднократно заявявала, че ще приеме исляма.

При двата взрива в московското метро на 29 март, предизвикани от двете терористки-самоубийци, загинаха 40 души, а над 70 бяха ранени.