Това съобщи Министерството на здравеопазването на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Снощи данните на министерството бяха за 47 жертви.
Властта в Бишкек вчера бе взета от опозицията.

Все още няма официална информация за съдбата на президента Курманбек Бакиев, за когото се твърди, че е избягал от столицата и се намира в град Ош, в южната част на страната. Ройтерс се позовава на очевидец, видял Бакиев да каца късно снощи на летището в Юш. Мерките за сигурност в Ош и около него са засилени.

Сградата на правителството в Киргизстан е окрадена. Входовете и изходите не се охраняват, влезлите в сградата хора изнасят компютри, техника и килими. Те не реагират на призивите на доброволните отряди да спрат мародерствата. На 6-ия и 7-ия етаж, където са били канцелариите на правителството, личат следи от пожари. По улиците на Бишкек не се вижда милиция. За изминалото денонощие са регистрирани 22 пажара, изгорели са 30 коли, съобщиха пожарникарите.

Киргизстанският опозиционен лидер Роза Отунбаева заяви, че иска оставката на президента Курманбек Бакиев, на когото тя преди пет години помогна да дойде на власт. В интервю за Ройтерс тя заяви, че е начело на служебно правителство и ще остане на този си пост шест месеца, през които ще бъде подготвена нова конституция и ще бъдат създадени условия за свободни и честни президентски избори.

Преди пет години Отунбаева бе един от ръководителите на народните протести, прераснали в т.нар. Революция на лалетата и довели на власт Бакиев. По времето на Бакиев Отунбаева бе известно време външен министър.

Опозицията призова за затваряне на американската база на латище "Манас", край Бишкек, която е важен транзитен пункт за доставки на товари, необходими за операцията в съседен Афганистан. Роза Отунбаева обаче заяви, че военната база на САЩ в Киргизстан ще продължи да действа. Висш представител на американската армия каза, запазвайки анонимност, че някои от полетите са били за кратко отклонени от базата, но доколкото той има информация тя не е била затваряна.

Москва увери, че няма нищо общо със събитията в Киргизстан. Премиерът Путин заяви, че той самият е бил неподготвен от събитията. Говорителката на президента Дмитрий Медведев нарече събитията "вътрешна работа" на Киргизстан, но изтъкна, че формата на протеста показва, че обикновените хора са крайно възмутени от властта.

Масовите безредици в Киргизстан избухнаха, след като властите забраниха организираното от опозицията за вторник вечерта общонародно събрание (курултай). Под натиска на народното недоволство властите бяха свалени за по-малко от 24 часа, отбелязва РИА Новости.


Вижте снимки от революцията