На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът и външните работи Румяна Желева, областният управител на Смолян, кметове, депутати и стотици граждани от двете страни на границата, предаде "Фокус".

Гръцкият премиер извървя близо 100 метра пеш, а точно на самата гранична бразда го посрещна българският премиер. Двамата прерязаха символично две ленти – една с гръцкото знаме, и една с българското.

Събитието премина при засилен медиен интерес. Близо 200 журналисти от България и Гърция отразяваха проявата. Водосвет за новия пункт отслужиха пловдивският митрополит Николай и Ксантийският Пантелеймон.

"Още когато се запознах с моя приятел Бойко Борисов в Брюксел, първото нещо, за което говорихме, беше за откриването на граничния пункт Златоград-Термес- Ксанти. Откриването на днешния път е доказателство, че двете държави събарят всички стари стени, които са ги разделяли и се строят пътища на мира, разбирателството и сътрудничеството", каза Папандреу.

Той отбеляза, че откриването на пункта съвпада и със 130-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Гърция. Това е четвъртият граничен пункт между двете държави, като до края на годината предстои откриването на пети – Ивайловград-Комотини.

Гръцкият премиер заяви още, че пътят Златоград- Ксанти ще спомогне за развитието на търговията, туризма, общуването и екологичното развитие в Северна Гърция и в Южна България, което ще доведе до повишаване стандарта на живот на хората в пограничните райони, ще се свържат Пампорово с Беломорието.

"Този път е символ на нуждата от общ глас на Балканския полуостров", каза  Папандреу и призова Бойко Борисов да го подкрепи в постигането на една обща цел - страните от Западните Балкани да влязат в ЕС до 2014 г. Тогава ще се навършат и 100 години от Първата световна война.

Откривайки пункта, от своя страна Борисов заяви, че още при първите срещи със своя гръцки колега са се договорили да бъдат пример за добросъседство и съвместна работа в полза на двата народа, предаде БТА.
"С нашето приятелство имаме шанс да направим няколко добри неща - да обединим усилията си в общите инфраструктурни проекти, за подпомагане на тютюнопроизводителите в този регион и за подпомагане на нашите съседи от Балканите да влязат в ЕС", допълни българският министър-председател.

Вижте още снимки