Според европейския комисар по околната среда Ставрос Димас базата данни ще даде пряк достъп на хората до информация за вредните емисии, отделяни от индустриални обекти в Европа, и ще им помогне да участват в решенията, засягащи околната среда, допълва агенцията, на която се позова БТА.
Регистърът събира данни за замърсяването от около 24 000 промишлени предприятия в ЕС. За всеки обект той показва вида и количеството вредни вещества, отделяни във въздуха, водата и почвата.
Двете предприятия, които отделят най-много серен оксид в ЕС, са полската централа "Жеспол електровни Остролека" с 15 000 тона и българската ТЕЦ "Република", близо до Перник - с 15 300 тона, уточнява Франс прес.
Главният инсинератор в Брюксел например е отделил през 2007 г. 493 000 тона въглероден диоксид, 801 тона азотни оксиди, 44 килограма арсен и 33 килограма живак. Едно от основните металургични предприятия във Великобритания е замърсило през същата година околната среда с редица вредни вещества, сред които 88 700 тона въглероден моноксид и 2 тона водороден цианид. Посетителите на уебсайта могат да търсят името на конкретно място или предприятие. Регистърът е на адрес: prtr.ec.europa.eu., отбеляза ДПА.
През юни тази година Районната инспекция за опазване на околната среда и водите в Перник разпореди да бъде спряна работата на първи котел в ТЕЦ „Република”. Причината бе, че генераторът е най-старият в централата и в страната и няма пречистващи съоръжения към него. Той бе изваден от действие месец по-рано, когато за експлоатация влезе нова мощност. Поради авария обаче след дни старият котел отново бе пуснат и това доведе до голямо замърсяване на въздуха. 
От ТЕЦ-а обжалваха в съда решението на РИОКОЗ, но миналия месец Административният съд в Перник отхвърлил жалбата на местната "Топлофикация", с която се настояваше за отменяне на спирането на четири парогенератора на "Република".