Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху благодари на гватемалския президент за решението му да премести посолството на южноафриканската страна в Ерусалим, предаде Ройтерс.

"Бог да те благослови, приятелю, иденте Джими Моралес, Бог да благослови нашите две страни - Израел и Гватемала", каза Нетаняху на среща на парламентарната група на своята партия "Ликуд".

Вчера Моралес заяви във Фейсбук, че е решил да премести посолството на Гватемала в Израел от Тел Авив в Ерусалим, след като разговарял с Нетаняху.

Гватемала бе една от деветте страни, които по-рано тази седмица гласуваха против необвързващатата резолюция на Общото събрание на ООН, критикуваща решението на Доналд Тръмп за признаване на Ерусалим за столица на Израел.

По-рано този месец американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, като скъса със следвана от десетилетия политика на САЩ и предизвика тревога в арабския свят и сред западните съюзници. Той също така каза, че ще премести американското посолство в Ерусалим.

Тази седмица 128 страни подкрепиха необвързваща резолюция на Общото събрание на ООН, призоваваща САЩ да се откажат от признаването на Ерусалим за столица на Израел. Гватемала и Хондурас бяха едни от малкото държави, които наред с Израел и САЩ гласуваха против резолюцията.

Израелският посланик в Гватемала Мати Коен каза, че не е определена дата за преместване на посолството, но че това ще стане, след като САЩ преместят своето посолство в Ерусалим. Според американски служители този ход може да отнеме поне две години.

САЩ са важен източник на помощ за Гватемала и Хондурас, а Тръмп заплаши да прекъсне финансовата подкрепа за страни, които подкрепят резолюцията, отбелязва Ройтерс.

Палестинската автономна власт обаче разкритикува остро решението на гватемалски президент, предаде Франс прес.

"Това е незаконен и срамен акт", каза палестинското министерство на външните работи в комюнике. То подчерта, че решението на Гватемала е скандално отричане на "неотменимите права на палестинския народ и международното право".