Това предаде АФП, цитирана от БТА.

Турските власти обвиняват Гюлен, че стои зад опита за преврат през юли 2016 г.

Вестник "Заман" и английската му версия в."Тудейс заман" бяха поставени под държавен контрол през март 2016 г. преди да бъдат закрити през юли същата година след осуетения опит за преврат.

Трийсет и един журналисти и ръководни представители на вестника са съдени в рамките на процеса, който се откри днес в съдебна зала към затвора в Силиври край Истанбул.

Двайсет и двама от подсъдимите са поставени под арест, а останалите девет са оставени на свобода при определени условия или се укриват от властите, уточнява Анадолската агенция.

Подсъдимите, които са обвинени в опит за сваляне на правителството и в принадлежност към терористична организация, рискуват да получат няколко доживотни присъди затвор, ако бъдат признати за виновни. Сред подсъдимите, поставени под арест, са двама от основните анализатори на вестника - Мюмтазер Тюрконе и Шахин Алпай.

Това е най-новият процес срещу журналисти в Турция, отбелязва АФП.

Най-голямо медийно внимание досега бе отделено на започналия в края на юли процес срещу 17 журналисти от опозиционния в."Джумхуриет".

Според защитниците на правата на човека тези процеси са сигнал за упадъка на свободите в Турция след опита за преврат, последван от масови чистки, засегнали критично настроените среди в обществото - прокюрдски депутати, медии и неправителствени организации.

Според сайта Р24, специализиран в сферата на свободата на медиите, близо 170 журналисти са задържани в Турция. Страната е на 155-то място от 180 държави в класацията за 2017 г. за свобода на медиите на организацията "Репортери без граници".