Предвиждаме в следващите 2 години по линия на европейските средства да създадем мрежа от 500 центъра в големите градове, както и в малки градове, каза Русинова по време на протеста на граждани срещу политиката за децата с увреждания в градинката при Народното събрание.

"Предприемаме стъпки да осигурим възможност с по-широк кръг от дневни центрове, не само за деца, но и за лица с увреждания над 18 години“, обясни Русинова, цитирана от "Фокус".

Това е и едно от исканията на протестиращите - държавата да осигури условия за гледането на деца с увреждания над 18 г., защото в момента помощите се отпускат само за ненавършилите 18 г.

Социалният министър посочи, че доста внимателно следи протестите на майките с деца с увреждания, затова вчера на заседание на Министерскти съвет са приели нов вид помощ за децата с трайни увреждания - съобразно процента на увреждания на децата родителите ще получават от 350 до 930 лева. Промяната ще влезе в сила от догодина

Тя подчерта, че за целта от следващата година се увеличават с над 50 млн. лв. помощите за семействата на деца с увреждания

"Единствено на базата на ТЕЛК-овото решение за децата, които са над 90% увредени, сумата, която ще предвидим е 930 лева", обясни Русенова.

Тя допълни, че предвижданите паричните помощи ще се усвояват по преценка на самите родители.

"Всеки родител или човекът, който се грижи за детето с увреждане, ще има възможност да прецени дали е необходимо да бъде нает личен асистент“, коментира тя.

Русинова посочи, че се предвиждат и другите стъпки за хората с увреждания - "съвместно с министър Москов да стартираме реформата в трудовата и медицинската експертиза".

Тя посочи, че целта на тази реформа не е да отнеме правата на хората, а наистина средствата, които се насочват, да бъдат реално насочени към нуждите на всеки един човек.

Русинова категорично отрече, че гласуваните вчера промени от МС не са да отменят протеста.

"Искам да чуя исканията и да откликна на нуждите, които държавата може да подпомогне, за да има достоен живот всяко едно дете в България“, подчерта още министърът.

Тя обаче бе посрещната от протестиращите с викове: "Оставка!".

"Ще ви дадем едно дете с увреждане и с тези 930 лева, които ни се дават, бъдете майка, издържайте се, ходете на лекар, купувайте лекарства и живейте в "Надежда" на шестия етаж, без да имате рампа и достъп до каквато и да било достъпна и съпътстваща среда", заяви една от протестиращите майки, цитирана от БНР.

За трети път хора с увреждания се събираха на протест заради липсата на адекватна грижа на държавата.

За пореден път те поискаха да бъдат чути от институциите, но отказаха, въпреки че получиха покана и от БСП и от ГЕРБ, да влязат в Народното събрание, дистанцирайки се от политическите партии.

Протестиращите поставиха и срок до месец да почнат да се предприемат действия. В противен случай ще започнат гладни стачки и протести пред сградата на правителството, обяви една от майките.

Иначе за проблемите и за себе си те разказват:

"Казваме, ще ги интегрираме. Той е на 18 години, учи в училище, ако няма придружител, няма как да бъде интегрирано обучение. Отпуснаха им по два-три часа на личните асистенти, крайно мизерни заплати. Тазгодишната програма е в невероятен ущърб на децата с увреждания, които искат да учат. За семействата, за децата... а за големите, а това, че след 18 години тези деца са си пак деца, какво се случва с тях, просто противопоставят родители срещу родители".