След неуспешния опит на ГЕРБ с промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР да бъдат прекратени мандатите на главния секретар на МВР и на шефовете на ДАНС и ДАТО, законът бе приет на второ четене, а съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев даде брифинг в Народното събрание, предаде БТА.

"Нашият призив към Министерския съвет е при изпълнение на новоприетия Закон за МВР незабавно да започне процедура по отстраняване на главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и ДАТО и назначаване на нови некомпрометирани фигури", заяви Кънев.

Призивът му беше подкрепен и от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

"Категорично настояваме в ускорен порядък да бъдат предприети необходимите мерки за отстраняването на компрометираните фигури", заяви той.

Председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов обясни, че с промените в Закона за МВР са въведени основания за предсрочно освобождаване на главния секретар на министерството, председателя на ДАНС и председателя на ДАТО при тежко нарушение на служебните задължения, при системното им неизпълнение или при действия, уронващи престижа на съответната институция.

"На базата на съществуващата информация Министерският съвет има пълното основание във всеки един момент да поиска освобождаването на сегашните ръководители на съответните институции", смята Атанасов.

Попитан за това дали сегашният секретар на МВР отговаря на условията в закона, Радан Кънев заяви: "Не правим закони за конкретни хора" и допълни, че никой не е проверявал дали Светлозар Лазаров отговаря на критериите.

Съпредседателят на Реформаторския блок обаче подчерта, че най-положителното в Закона за МВР е "възстановяването на професионалния принцип на назначение на ключовите ръководни длъжности, както и възстановяването на балансите между институциите при тези изключително чувствителни назначения, конкретно - между Министерския съвет и президентската институция".

Лазаров: Постът ми не е самоцел

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отрече да има напрежение между него и вътрешния министър Веселин Вучков, като коментира и исканията на част от депутатите за неговото отстраняване, предаде БНР.

"Моят пост като главен секретар не е самоцел за мен, още повече, че не се притеснявам за резултатите, които са постигнати. Много неща се изговориха за операцията в Лясковец, вие знаете колко много проверки се правиха в МВР. Факт е, че няма нито грешка, нито нарушение на главния секретар, което да е установено", категоричен бе Лазаров.

Той допълни, че под негово ръководство при управлението на вътрешния министър Веселин Вучков са проведени десетки успешни операции и по отношение на тежката организирана престъпност, и по отношение на мерките, които се взимат във финансово-кредитната система с цел недопускане кражби на ДДС и неплащане на акциз.

"Резултатите са видими, така че когато има резултати, мисля, че всякакви внушения или каквото и да е за напрежение не е коректно. Напротив. Работя много добре с господин Вучков, резултатите го показват", заключи главният секретар на МВР.