Във видео, качено в ислямистки сайтове, неин боец британец заплашва да убие заложниците, ако парите не бъдат изплатени до 72 часа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На видеото се виждат двамата заложници в оранжеви блузи, които джихадистът идентифицира като Кенджи Гото Дзого и Харуна Юкава.

Според телевизии в Токио, Харуна Юкава е президент на частната военна компания "Пи Ем Си Джапан", опитал се да развива бизнес в Сирия, но пленен миналата година от джихадистите.

Кенджи Гото пък е журналист на свободна практика
, събирал информация в "горещи точки" от Близкия изток и Африка. Миналата година Гото пристигнал в Сирия и съобщил чрез интернет, че се кани да спаси от пленничеството Харуна Юкава, когото познавал.

Клипът трае по-малко от две минути. В началото са монтирани кадри от изявление на японския премиер Шиндзо Абе за подкрепата на държавното ръководство в борбата с тероризма. След това се появяват двамата пленници и член на групировката, облечен с черни дрехи и с маска.

АП посочва, че британският джихадист е вероятно Джихади Джон - същият, който се появяваше в записи с обезглавяване на заложници. Той обяснява, че японците са били отвлечени заради подкрепата на Токио за военната операция на Запада срещу групировката.

"Независимо че се намирате на 8500 километра разстояние от "Ислямска държава", вие съзнателно участвате в този "кръстоносен поход". Вие с гордост отпуснахте 100 милиона долара, за да бъдат убивани нашите жени и деца, за да бъдат разрушавани къщи на мюсюлмани, затова животът на един от тези двама японски граждани ще струва 100 милиона долара", казва боецът на "Ислямска държава".

Терористът обяснява, че групировката иска още 100 милиона долара за другия японец, тъй като Япония е отпуснала същата сума за обучение на сили, действащи срещу нея.

Записът е направен в пустинна местност по такъв начин, че да не бъде разпознат пейзажът.

Отговорът на Япония: Ще се бием срещу терора, но може да платим

Японското правителство е в течение на заплахата, отправена от "Ислямска държава.

"Позицията на страната ни е да се бие срещу тероризма, без да отстъпва и тя остава непроменена", заяви правителственият говорител Йошихиде Суга на пресконференция.

"Непростимо е да се вземат заложници", добави той и увери, че "правителството е решено да направи всичко възможно, за да бъдат освободени японците колкото може по-бързо", ако данните бъдат потвърдени.

"Не изключваме за тях да бъде платена исканата сума, в момента се проучва този вариант", посочи Суга, цитиран от ТАСС.

Той информира, че е разговарял с премиера Шиндзо Абе, който е на посещение в палестинските територии.

Абе настоя да бъдат незабавно освободени двамата японски заложници, предадоха световните агенции.

"Възмутен съм в най-висока степен от това деяние. Енергично настоявам да не им бъде сторено никакво зло и да бъдат освободени незабавно", заяви японският премиер.

Той обеща, че ще спаси двамата, като подчерта, че животът им е "върховен приоритет"

Съдбата на други заложници

През лятото бе обезглавен обезглавен американският журналист Джеймс Фоули.

На 3 септември ИД публикува видеозапис, в който се вижда обезглавяването на втория американски заложник  Стивън Сотлоф.

11 дни по-късно джихадистката групировка публикува и видео от екзекуцията на 46-годишния британец Дейвид Хейнс. Той бе бе отвлечен миналата година в Северна Сирия, докато работеше за френска хуманитарна агенция.

На 4 октомври бе убит британският хуманитарен работник Алан Хенинг.