Деветнайсетгодишните Диас Кадирбаев и Азамат Тажаяков вчера бяха обвинени, че са се опитали да прикрият участието на своя приятел и състудент Джохар Царнаев към атентата. Няколко часа след това те застанаха пред съда, който постанови задържането им под стража и ги предаде на Службата на федералните шерифи до следващото изслушване, насрочено за 14 май.

Адвокатът на Кадирбаев - Робърт Стал, заяви, че клиентът му не е имал никакво отношение към терористичния акт и категорично отрича предявените му обвинения.

Защитникът на Тажаяков - Харлън Протас, подчерта, че клиентът му бил ужасен и шокиран, че негов познат е заподозрян за взривовете и в пълна степен сътрудничи на следствието.
Кадирбаев и Тажаяков са обвинени, че три дни след атентата изнесли от стаята на Царнаев в студентското общежитие раница, пълна с фойерверки, от които е бил изсипан барутът, а също и лаптоп. Като видели по новините, че по-големият брат на Джохар е убит, а самият той се укрива от полицията, Кадирбаев решил да се отърве от раницата и я изхвърлил на боклука, където била намерена впоследствие от агентите на ФБР.

Както съобщи прокуратурата, Кадибаев и Тажаяков може да получат до пет години затвор.

Третият заподозрян по това дело - деветнайсетгодишният американец Робел Филипос, е заплашен от осем години затвор за даване на лъжливи показания пред федералните разследващи органи. Той е задържан под стража до следващото изслушване в понеделник, 6 май.

И тримата се запознали с Джохар Царнаев в Масачузетския университет в Дартмут, недалеч от Бостън, където едновременно започнали да учат през 2011 г. Преди да им бъдат повдигнати обвинения вчера, казахстанците Кадирбаев и Тажаяков повече от седмица се намирали под арест по подозрение в нарушаване на визовия режим на САЩ.

Университетът съобщи, че е изключил един от тримата , а другите двама не били записани. Тажаяков е изключен, докато продължава разследването, а Кадирбаев и Филипос не са се записали.

Вчера се разкри, че Тажаяков е бил допуснат да се върне в САЩ от родината си през януари, въпреки че нямал валидна студентска виза. Както призна представител на федералните правоохранителни органи, федералната служба за митнически и граничен контрол не знаела, че студентът вече бил отчислен от Дартмут, когато го пуснала да влезе в САЩ. Тажаяков заминал за Казахстан през декември и се върнал на 20 януари със самолет в Ню Йорк. На 3 януари студентската му виза била анулирана, защото бил отпаднал академично от университета. Информацията за статута на визата му към онзи момент вече била в информационната система на министерството на вътрешната сигурност за чуждестранни студенти и гости по програми за академичен обмен (СЕВИС), но както призна вчера говорителят на митническата и граничната охрана Питър Бугард, когато Тажаяков се върнал на 20 януари, служителите от митническия и граничен контрол не били уведомени че вече не е студент.

Към онзи момент нямаше информация, че той представвлява заплаха за националната или обществената сигурност, каза говорителят, но подчерта, че неотдавна е предприета реформа, която гарантира, че на службата се предоставя в реално време цялата информация, свързана със студентските визи. Той не уточни кога е станало това.

Въпросът изникна вчера на имиграционно изслушване, когато съдията попита как Тажаяков е успял да се върне през януари. Адвокатът му отговори, че се записал отново в университета по друга програма. Студентите, които не са се записали или са изключени от колеж или университет разполагат обикновено с 30 дни, за да коригират статута си и да се запишат отново, след като вече са в САЩ.

При атентата загинаха трима души, сред които 8-годишно момче и бяха ранени 260 души, някои от които останаха без крайници.