Обвиненията представиха на пресконференция Емил Георгиев от Политически клуб "Екогласност" и Дияна Бончева от сдружението "Движение с екологична насоченост", предаде БТА.

Според екоактивистите частните фирми на бивши работодатели на Караджова и Симеонова - Ботьо Табаков и Видьо Видев, се облагодетелстват чрез печеленето на обществени поръчки в министерството и изпълнение на проекти, за които не са осъществени необходимите екологични процедури.

Фирми на Табаков са изпълнители на проекти за техническа помощ и изграждане на регионални депа в София, Хасково, Сандански, Ямбол и др., а той е член на Комитета за наблюдение на оперативна програма "Околна среда", твърди Бончева. По думите й министър Караджова е била негова подчинена през 2007-2008 година.
От началото на мандата фирмите на Табаков са спечелили над 4 млн. лева за консултации, каза още Бончева.

Екоактивистите обвиняват МОСВ, че е "опънало чадър" над оползотворяващата организация "Екобулпак" и дъщерните й фирми, изпълнителен директор на която е Видьо Видев. Според тях дружеството е изградило инсталация за предварително третиране на отпадъци без ОВОС в района на с. Хаджидимитрово, а в момента без задължителната екопроцедура изгражда и инсталация за преработка на гуми.

Твърденията се основават на неверни данни, беше единственият коментар пред БТА от МОСВ по повод на изнесените обвинения.