Това каза в Русе посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз. В крайдунавския град той се срещна с областния управител Стефко Бурджиев и кмета Пламен Стоилов.

В момента техническите проучвания за газовата връзка между България и Турция продължават. Докладът за техния напредък трябва да бъде готов през месец май, когато във Варна ще има нова среща между премиерите на двете страни, допълни той.
Споразумението за газовата връзка бе подписано при посещението на Борисов в Турция преди две седмици.

Арамаз отрече горивото да бъде по-скъпо, тъй като "наличието на допълнителна връзка означава да се осъществява допълнителна газ и ще се увеличат алтернативите пред нас.
Занапред може би ще можем да включим тюркменски газ и гориво от Северен Ирак, обясни турският посланик.

На журналистически въпрос кога ще бъде осъществен проектът, Арамаз отговори: "Турция и България са съседи и добри приятели. Премиерите на двете страни поискаха бърз напредък в това отношение и като е налице тяхната политическа воля, смятам, че реализирането на газовата връзка няма да закъснее".

При вчерашното си посещение в Грузия премиерът Борисов обсъди с грузинските си колеги преноса на втечнен азерски газ през пристанището Поти до Варна по море. Според него това би довело до истинска диверсификация при доставките на синьото гориво.

По думите на бившия министър Трайчо Трайков обаче по-скоро става въпрос за компресиран, а не втечнен газ, тъй като при малки доставки, които ще поръчваме, това е по-изгодно.
Според анализатори разговорите в Тибилиси диверсифицират не само доставчиците на природен газ, но и преноса на горивото.