На второ място е лидерът на Комунистическата партия на Руската Федерация (КПРФ) Генадий Зюганов със 17,19% от гласовете. На трето място засега е новият играч на политическата сцена в Русия - независимият кандидат, милиардерът, Михаил Прохоров, който печели 7.78 на сто и изпреварва националиста Владимир Жириновски (6.23 на сто). Последен е Сергей Миронов с 3,84% от гласовете.

Избирателната активност е била около 63%. В абсолютни цифри Путин получава гласовете на над 45 млн. избиратели.

На митинга на Манежния площад в Москва, където са се събрали над 100 хил. души, Владимир Путин заяви пред своите поддръжници, че изборите са били честни и прозрачни, предаде РИА Новости. „Ние спечелихме открити и честни избори. Благодаря на всички казали ‘да” на велика Русия”, каза просълзеният Путин. "Нашите избиратели правят разлика между желанието за обновяване и политическите провокации, чиято цел е да бъде разрушена нашата държава", каза Путин пред привържениците си.

Представяйки Путин на събралото се множество на Манежния площад, президентът Дмитрий Медведев заяви: „Днес е един много добър ден, благодаря, че сте тук, че сте с нас, благодаря, че подкрепихте нашия кандидат. Нашият кандидат уверено води. И не се съмнявам, че ще победим. И тази победа е много нужна на всички ни.”

Лидерът на Комунистическата партия на Русия Генадий Зюганов заяви, че президентските избори не могат да се нарекат нито честни, нито справедливи, съобщи Би Би Си. „Не мога да призная резултатите нито за честни, нито за справедливи, нито за достойни”, каза Зюганов, коментирайки първите резултати. Според него честни са тези избори, при които има диалог между властта и опозицията.

Кандидатът за президент на Русия Михаил Прохоров обяви, че планира отново да се кандидатира за държавен глава след шест години, предаде РИА Новости. „Ще се кандидатирам за президент, при това може би повече от един път”, посочи Прохоров, който взе участие в изборите като независим кандидат. По данни на неговия щаб той ще спечели поне 11% от гласовете на избирателите.

Изборите за президент на Русия изцяло отговарят на международните стандарти, обявиха представители на групата независими международни наблюдатели на брифинг в Международния информационен център, предаде ИТАР-ТАСС.
Никой от нас не може да се усъмни в честността на изборите", казаха наблюдателите. Можем да заявим, че страните от цял свят могат и трябва да вземат днес пример от Русия, подчертаха представителите на чуждестранния мониторинг, цитирани от ИТАР-ТАСС, допълвайки, че не са забелязали никакви сериозни нарушения.

По-рано в неделя злонамерена фалшификация в социалната мрежа Туитър за кратко доведе до ново напрежение в и без това обтегнатите отношения между САЩ и Русия, съобщи Асошиейтед прес. Интернет потребител, който използвал акаунта на американския посланик Майкъл Макфол, пуснал съобщение, че свидетелство за масови изборни нарушения ще подкопае легитимността на днешните президентски избори, в които се очаква премиерът Владимир Путин да победи с голяма преднина. Съобщението предизвика възмутени отговори, включително от Аркадий Дворкович, помощник на руския президент Дмитрий Медведев.

Истинският Макфол бързо отрече, пускайки съобщение, с което се дистанцира от онлайн "двойника си". Дворкович изрази облекчението си, но вредата вече беше нанесена. Поддръжниците на Путин обикновено обвиняват САЩ (и лично Макфол), че стоят зад безпрецедентните протести срещу сегашния премиер на Русия.