Това стана ясно след срещата на лидерите на синдикатите с ръководството на ПГ на ГЕРБ, предаде „Фокус”.

По думите на Дянков, правени са изчисления дали има допълнителни начини в приходната част на бюджета да се покрие разликата от 30 млн. лв., която ще се получи.
Смятаме, че сме намерили такива източници и започваме с това плавно увеличение (на възрастта за пенсия) още от януари 2012 г., но си оставаме на мнението от 1 юли 2012 г. ниските пенсии да се увеличат, каза министърът.
Плановете са да се увеличи минималната пенсия от сегашните 136 лева на 145 лева.

Решението за плавно увеличаване на пенсионната възраст от 2012 г. е първата истинска социална реформа в България от поне 15 години, категоричен е Дянков.

Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха междувременно предложението на ГЕРБ пенсионната възраст да бъде увеличена с по четири месеца за всички категории труд през следващите три години, предаде БТА. Преди това синдикатите го отхвърлиха и обявиха, че протестите им продължват.

Мая Манолова от БСП заяви, че решенията на управляващите се променят по два пъти на ден. Ако има следващ митинг пред парламента, сигурно сметките в бюджета ще излязат и с увеличение на възрастта за пенсиониране с един месец от догодина, каза тя.

Депутатката има предвид първоначалното предложение на ГЕРБ за рязко вдигане на възрастта за пенсия с 1 година от 2012 г., последвалото предложение (в деня на протеста вчера) за плавно вдигане на възрастта с 4 месеца на година за трета категория труд и днешното решение за същата плавна промяна, но за всички категории работещи.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че по принцип приема предложението за увеличаване на пенсионната възраст, но е против то да се прилага от началото на 2012 г. По думите му тази стъпка трябва да се планира с поне тригодишен хоризонт.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че неговата партия не подкрепя предложението на ГЕРБ. Тази крачка не си струва усилията и не решава никакъв фискален проблем, заяви Йордан Цонев.

Единственото, което правим, е да ускорим реформата в пенсионната система, каза Валентин Николов от ГЕРБ. Видяхме реакцията на хората и влязохме в режим на диалог като решихме вдигането на възрастта да бъде по-плавно, добави той.
Резултатите ще са в средносрочени дългосрочен аспект, каза Бисер Петков, шеф на НОИ.

От вдигането на възрастта в трите категории труд ще бъдат засегнати около 10 500 души. В 50 от 85 браншове синдикати и работодатели договориха от 2012 година увеличение на минималните осигурителните прагове средно със 7 процента, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание прие още днес приходите в бюджета за 2012 г. да са 17 029 228,1 хил. лева. От тях данъчните приходи са 15 338 млн. лева. Разходите, трансферите и вноската на страната в бюджета на ЕС през 2012 година са на обща сума 18 585 953,4 хил. лева. Това предвижда Законопроектът за държавния бюджет за 2012 г.